Poli PDS

Het Homeopathisch Artsencentrum Utrecht heeft per 1 februari 2015 de Poli PDS opgericht op basis van meer dan 25 jaar ervaring.

Wat is het prikkelbare darmsyndroom (PDS)?

Veel volwassenen en kinderen hebben last van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Andere termen: spastisch colon of IBS. Het is een diagnose bij uitsluiting: voor de klachten kunnen geen andere afwijkingen een verklaring zijn. Omdat de symptomen van PDS erg lijken op die van andere darmaandoeningen kan het soms lang duren voordat de diagnose gesteld wordt. Aan de andere kant komt PDS zo vaak voor dat men al heel snel een vermoeden zal hebben.

De diagnose PDS wordt door een arts gesteld:

1. Er bestaan gedurende langere tijd (enkele maanden) klachten van buikpijn, gecombineerd met een veranderde stoelgang.
2. Vaak ziet men diarree afgewisseld met harde ontlasting. De arts spreekt van wisselende consistentie van de ontlasting.

Wilt u meer informatie, belt u dan met een van de arts-contactpersonen:

Yvonne Verhoeven (dinsdag en woensdag tussen 12 en 13 uur, tel 030-2524050).

Alex Leupen (woensdag, donderdag en vrijdag tussen 12 en 13 uur, tel. 030-2524050).

Voor een afspraak kunt u bellen met de secretaresse:

op werkdagen van 9-12 uur en van 13.30-16 uur; 030-2524050 (vanuit buitenland 003130-2524050).
Bijkomende symptomen kunnen zijn:

 

  • abnormale stoelgang of ontlasting.
  • slijm in de ontlasting.
  • opgeblazen gevoel of opgezette buik.

Verder mogen de volgende symptomen niet voorkomen:

 

  • bloed in de ontlasting.
  • gewichtsverlies.
  • koorts.
  • fysieke afwijkingen.

Poli prikkelbare darmsyndroom

PDS is een herstelbare aandoening als het zelfherstellend vermogen met een specifiek homeopathisch middel wordt geactiveerd. Daarnaast is het vaak nodig om in de voeding aanpassingen te doen om de darmen minder te belasten. Zo nodig worden vitamines of mineralen geadviseerd en probiotica voorgescheven om een gezonde darmflora weer op te bouwen. Als homeopathisch artsen gaan we ervan uit dat met een goed gekozen homeopathisch middel het mogelijk is een gezonde spijsvertering en stimuleren en de ontregelde peristaltiek (darmbewegingen) te resetten. Door de patiënt elke week of twee weken (soms zelfs eenmaal per maand) een dosis te geven van twee granules (korrels), zie je meestal na een tot twee maanden belangrijke veranderingen. Het voordeel van homeopathie is dat je een potentie van een middel geeft, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Het middel werkt door het zelfherstellend vermogen te activeren. Homeopathie werkt via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat men niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in een-twee weken (soms vier weken). De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden.

Het middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van de persoon. Er zijn tal van middelen die een (sterke) verbetering van PDS klachten kunnen geven. Als homeopathisch arts selecteer je een passend homeopathisch middel, je geeft één middel tegelijk.

De homeopathische behandeling kan goed samengaan met reguliere medicatie. Homeopathie is mild, natuurlijk en mensvriendelijk. Bij de bereiding worden er geen proefdieren gebruikt. Ook kinderen met chronische buikpijnklachten reageren vaak goed op homeopathie.

De eerste twee maanden wordt het FODMAP-dieet geadviseerd om de darmen rust te geven. Het homeopathisch middel kan dan het herstel effectiever in werking zetten omdat de darmen niet overbelast raken. U krijgt uitgebreide begeleiding en instructies voor het FODMAP-dieet, dat is ontwikkeld door MDL-artsen in Australië en nu overal in de wereld door huisartsen en specialisten wordt geadviseerd.

Voor meer informatie: www.fodmapdieet.nl

Zo nodig kan er ontlastingonderzoek plaats vinden via een gespecialiseerd laboratorium: samenstelling darmflora, parasietenonderzoek en glutenallergie.

 

Enkele behandelvoorbeelden

Een vrouw met darmklachten

Een 29-jarige vrouw komt in november 1997 op het spreekuur met hevige klachten van PDS sedert 4 jaar. Ze heeft soms 25 keer per ochtend aandrang voor ontlasting, soms harde ontlasting, soms dun. Ze heeft daarbij hevige krampen uitstralend naar de rug. Ze loopt soms krom van de pijn. Haar buik is gespannen, als een strakke band, dit wordt erger door de druk van kleding. Ze maakt vaak haar broekriem los. Ze kan veel voedingsmiddelen niet verdragen, zoals bloemkool, uien, gehakt, gekruid, Chinees, pickles en priklimonade. Ze is bij de internist geweest voor uitgebreid onderzoek: hij heeft de diagnose PDS gesteld.

Ze krijgt een passend homeopathisch geneesmiddel, 2 korrels onder de tong (éénmalige dosis, potentie 200K). Na dit middel (eenmalige dosis) verdwijnen de klachten, ze zijn tot op heden (11 jaar later) niet meer teruggekeerd.

Begrippen: prikkelbare darmsyndroom, PDS, spastisch colon, spastische dikke darm, Irritable Bowel Syndrome, IBS, darmklachten, darmkrampen, diarree, obstipatie, constipatie, buikpijn, buikklachten. Opgeblazen buik.

Andere darmaandoeningen die goed kunnen reageren op homeopathie: buikkrampen bij babies, buikpijn bij kinderen, schoolbuikpijn, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, IBD, divertikels, diverticulose, diverticulitis, obstipatie, constipatie, obstipatie bij babies en kinderen, encopresis bij kinderen (broekpoepen), verstopping, zwaarlijvigheid, buikpijn bij kinderen, buikpijn bij pubers (jongeren), buikpijn na antibiotica, reizigersdiarree, buikpijn na reizigersdiarree, darmparasieten (Dientamoeba fragilis, Entamoeba histolytica, Giardia lamblia), infecties met de bacterie Clostridium difficile.