Poli Hoofdpijn en migraine

Symptomen
De verschillende symptomen komen niet bij alle migrainelijders voor, men maakt onderscheidt tussen migraine zonder ‘aura’ (komt voor bij tweederde van de patiënten) en migraine met aura (eenderde van de gevallen).De pijn en de aura kunnen enkele uren tot dagen aanhouden.
1. Het zien van een aura: troebel zicht, lichtflitsen, gedeeltelijk verlies van het gezichtsvermogen door flikkerscotomen. Dit gaat soms aan een aanval vooraf. Soms treden ook andere neurologische uitvalsverschijnselen (bijvoorbeeld verlamming van een arm, niet uit de woorden kunnen komen, gevoelsstoornissen) op in de voorafgaande (prodromale) fase.
2. Kloppende hoofdpijn, meestal aan één kant van het hoofd
3. Pijn die verergert bij lichamelijke inspanning, vooral door te bukken.
4. Overgevoeligheid voor licht en geluid. Misselijkheid, vaak overgeven.
5. Overgevoeligheid voor bepaalde geuren.


 

Wilt u meer informatie, belt u dan met een van de arts-contactpersonen:

Alex Leupen (woensdag, donderdag en vrijdag tussen 12 en 13 uur, tel. 030-2524050).

Gerard Wiringa (dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 12 en 13 uur, tel. 030-2524050).

Voor een afspraak kunt u bellen met de secretaresse:

op werkdagen van 9-12 uur en van 13.30-16 uur; 030-2524050 (vanuit buitenland 003130-2524050).

Poli Hoofdpijn en Migraine

In het Homeopathisch Artsencentrum Utrecht behandelen artsen al 25 jaar met succes op homeopathische wijze patiënten met hoofdpijn en migraine. Per 1 november 2013 is de Poli Hoofdpijn en Migraine in het Homeopathisch Artsencentrum Utrecht opgericht. Op deze poli werken 8 ervaren homeopathisch artsen samen om hoofdpijn en migraine op een natuurlijke wijze te behandelen.We gaan ervan uit dat de hoofdpijn- en migraine-aanvallen komen door een ontregeling in de prikkelverwerking van de hersenen. De patiënt krijgt een specifiek uitgezocht homeopathisch geneesmiddel voorgeschreven om deze ontregeling te ‘resetten’. Daarnaast kunt u adviezen krijgen op het gebied van voeding, vitamines, bewegen etc.

De migraine beschouwen wij niet als een eindtoestand. Als homeopathisch artsen gaan we ervan uit dat met een goed gekozen homeopathisch middel het mogelijk is het lichaam te ‘resetten’ waardoor de migraine aanzienlijk kan verbeteren. Homeopathie werkt preventief: het resultaat is veel minder aanvallen, de aanvallen duren korter en men is er veel minder ziek van. Bij veel mensen met migraine neemt het aantal aanvallen met homeopathie 50-80 % af. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Door de persoon met migraine elke 2-4 weken een dosis te geven van twee granules (korrels) van een passend medicijn, zie je meestal na een tot twee maanden belangrijke veranderingen. Het voordeel van homeopathie is dat je de persoon een potentie van een middel geeft, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Het middel werkt door het zelfherstellend vermogen te activeren. Homeopathie werkt via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat men niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de 2-4 weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden.Vanwege de verdunningen is er geen sprake van bijwerkingen.

Het middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van de persoon met migraine. Er zijn tal van homeopathische middelen die een ondersteuning kunnen geven bij deze aandoening. Als homeopathisch arts selecteer je een passend enkelvoudig middel, je geeft één middel tegelijk, passend bij de lichamelijke en psychische gesteldheid van de patiënt.

Homeopathie en hoofdpijn
Ook andere pijnklachten in het hoofd reageren vaak goed op homeopathie, denk aan spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn (cluster-headache, Hortonse neuralgie), maar ook neuralgische klachten zoals een trigeminus neuralgie (aangezichtspijn). Ook hoofdpijn ten gevolge van een chronische of terugkerende sinusitis (voorhoofdsholteontsteking en kaakholteontsteking) reageert vaak goed op een specifiek gekozen homeopathisch middel. Dit geldt ook voor hoofdpijn vanuit de nek, bijv. bij post-whiplash syndroom of bij cervicaal brachiaal syndroom.


Een behandelvoorbeeld

Anna, een meisje met migraine

Een meisje van 16 jaar komt in 1992 op het spreekuur met migraine sedert 7 jaar. Ze komt op consult met haar moeder. Ze heeft twee aanvallen per maand. Meestal komt een aanval plotseling opzetten, bijv. tijdens een les op school. Het begint met vlekken voor de ogen, ze heeft last van alfzijdige gezichtsvelduitval links. Dit vind ze beangstigend, ze ziet niet meer waar ze loopt, nachtmerrie-achtig. Ze heeft tevens tintelingen in haar linker arm en hand. Soms krijgt ze ook ook tintelingen in de lippen aan de linker zijde. Dit beeld past bij de migraine accompagnee.
Vervolgens krijgt ze een bonkende hoofdpijn, rechtszijdig (nek en boven rechter oog). De hoofdpijn wordt erger door licht en geluid. Ze is er misselijk bij, soms moet ze overgeven. De hoofdpijn duurt 3 dagen. Ze kan er tijdens de hoofdpijn niet tegen als haar vriend naar haar zit te kijken. Ze heeft behoefte aan een koud washandje op haar hoofd en in haar nek.

Ik schrijf haar een passend homeopathisch geneesmiddel voor (2 korrels onder de tong, eenmalige dosis), te herhalen van 4 weken. Na 2 maanden komt ze vertellen dat sedert het middel de migraine is weggebleven. Ik zag haar onlangs terug met haar dochtertje, de afgelopen 16 jaar is de migraine geheel weggebleven sedert twee doses van dit middel!

Begrippen: homeopathie, zelfgenezend vermogen, balans, migraine, migraine-aanval, aura, migraine accompagnee, gezichtsvelduitval, scotoom, scotomen, hoofdpijn, clusterhoofdpijn (CH), cluster-headache, Hortonse neuralgie, chronische paroxismale hemicranie (CPH), neuralgie, trigeminus neuralgie, aangezichtspijn, spanningshoofdpijn, spierspanningshoofdpijn, nekklachten, nekpijn, cervicaal brachiaal syndroom, whiplash, post-whiplash syndroom, (acute of chronische) sinusitis, voorhoofdsholteontsteking, kaakholteontsteking, holteklachten, sinusklachten, bijholteontsteking, sinusitis maxillaris, sinusitis frontalis.