Poli Fertiliteit

Onvrijwillige (ongewenste) kinderloosheid

Er zijn veel vrouwen in Nederland die moeilijk zwanger kunnen worden zonder duidelijke oorzaken. Er zijn bij gynaecologisch onderzoek geen afwijkingen te vinden: er is sprake van een eisprong en een regelmatige cyclus, baarmoeder en eileiders vertonen geen afwijkingen, het sperma van de mannelijke partner is van voldoende kwaliteit. Desondanks vindt er geen bevruchting of innesteling plaats. Per 1 september 2011 is de Poli Fertiliteit in het Homeopathisch Artsencentrum Utrecht opgericht. Door zorgvuldig een anamnese af te nemen zowel bij de vrouw als bij de man worden stoornissen in kaart gebracht die het natuurlijk zwanger worden kunnen belemmeren. Zowel de vrouw als de man krijgen een specifiek uitgezocht homeopathisch geneesmiddel voorgeschreven om deze ontregeling te ‘resetten’. Daarnaast kunt u adviezen krijgen op het gebied van voeding, vitamines, bewegen etc.

 

Wilt u meer informatie, belt u dan met een van de arts-contactpersonen:

tel. 030-2524050

 

Voor een afspraak kunt u bellen met de secretaresse:

op werkdagen van 9-12 uur en van 13.30-16 uur; 030-2524050 (vanuit buitenland 003130-2524050).

Als homeopathisch artsen gaan we ervan uit dat met een goed gekozen homeopathisch middel het mogelijk is de vruchtbaarheid te stimuleren. Door de cliënt (vrouw en man) regelmatig (elke week, of elke 2-3 weken) een dosis te laten innemen van twee of meer granules (korrels) van een passend homeopathisch geneesmiddel, zien we vaak binnen drie tot vier maanden een zwangerschap tot stand komen. In veel gevallen is het nodig een tweede of derde middel voor te schrijven om de complexe problematiek te resetten. Het voordeel van homeopathie is dat je een potentie van een middel geeft, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Dit betekent dat de bijwerkingen minimaal zijn. Homeopathie werkt via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat men niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden.

Mocht er een zwangerschap plaatsvinden, homeopathie is niet schadelijk voor de ongeboren vrucht omdat de middelen verdund en geschud zijn. Het middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van de persoon. Er zijn honderden homeopathische geneesmiddelen die de vruchtbaarheid kunnen stimuleren. Als homeopathisch arts selecteer je een passend enkelvoudig middel, je geeft één middel tegelijk.

De homeopathische behandeling kan goed samengaan met hormonale behandeling door de huisarts of gynaecoloog. Homeopathie is mild, natuurlijk en mensvriendelijk. Bij de bereiding worden er geen proefdieren gebruikt.

Overige fertiliteitsproblemen

Ook als er sprake is van een hormonale ontregeling, cyclusproblemen of duidelijke afwijkingen in baarmoeder of eileiders kan homeopathie de kans op een zwangerschap aanzienlijk vergroten. We hebben ook vrouwen met Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) succesvol homeopathisch behandeld met als gevolg een voldragen zwangerschap. Fertiliteitsproblemen die goed op homeopathie kunnen reageren:

– problemen in de hormoonhuishouding van de vrouw.
– PCOS.
– vrouwen met een onregelmatige cyclus.
– vrouwen die na stoppen van jarenlang pilgebruik helemaal geen cyclus meer krijgen.
– problemen met het baarmoederhalsslijm.
– vrouwen waarbij de eileiders minder goed doorgankelijk zijn door infecties (verklevingen).
– mannen met sperma van minder goede kwaliteit.


Enkele behandelvoorbeelden

Een vrouw van 25 jaar
Behandelend arts: Maria Klompé, arts voor homeopathie in Utrecht en Nieuwegein

Een vrouw van 25 jaar, gehuwd en werkend als pastoraal werker naast haar theologiestudie, kwam in 2002 bij me met als klacht een oligomenorrhoe, dat is een zeer sporadische menstruatie.
Zij heeft al sinds haar puberteit zeer zelden spontaan menstruaties, zij heeft altijd de pil geslikt en had dus alleen onttrekkingsbloedingen, nooit een regelmatige menstruatie.
Van een zwaardere pil via de gynecoloog kreeg zij een forse gewichtstoename en had zij veel hoofdpijn. In de week voor de menstruatie was het ook zwaar voor haar, met gestuwde borsten, buikpijn en pijnlijke tepels.

Zij stopte met de pil. Momenteel heeft zij een tot twee keer per jaar een spontane menstruatie. Zij wil erg raag een regelmatige menstruatie hebben, ook omdat zij op termijn zwanger wil worden. Verder heeft zij regelmatig forse hoofdpijn, tegen migraine aan. Er vindt een uitgebreid homeopathisch onderzoek plaats naar de verschillende factoren in haar leven en gezondheid die een hormonale verstoring kunnen veroorzaken, alsook naar haar familiegeschiedenis. Zij krijgt na een periode van zoeken en duidelijke verbeteringen, in 2003 een dan nog vrij nieuw homeopathisch middel, dat blijkbaar het beste bij haar past.
Het sluit nog beter aan bij de ervaringen in haar jeugd, en bij haar onafhankelijkheid en gedrevenheid, en de ervaren druk in gezin en studie.

Na dit middel, in de 200K potentie, gaat zij prompt vaker menstrueren. Na 3 maanden is zij zwanger en bevalt van een gezonde zoon.
Zij schrijft een jaar later:
“Ik ben meer de dirigent van mijn eigen leven geworden, al zitten in het concert nog heus wel valse noten nu en dan. Ik voel me meer in contact met mijn gevoelens, ben tevreden met mijn werk en het leven is lichter. Ik menstrueer zeer regelmatig, elke 2 maanden, met wat acne in de menstruatieweek. Nooit meer die hoofdpijn. Het was wel een hele zoektocht, maar we hebben met de behandeling heel veel bereikt. Een van de successen ervan ligt nu in zijn wiegje te slapen!” Enkele jaren later bevalt zij opnieuw van een gezonde zoon.

Klachten
Tijdens de zwangerschap die goed kunnen reageren op homeopathie: symfysiolysis, bekkeninstabiliteit, bekkenpijn, bekkenklachten, klachten S.I.-gewricht, zwangerschaps-ischias, ischias, zwangerschapsmisselijkheid, zwangerschapsbraken, hyperemis gravidarum, zwangerschapsjeuk, pruritus gravidarum, kuitkrampen, harde buiken, moeheid.

Klachten na de bevalling
Die goed kunnen reageren op homeopathie: post-natale depressie, moeheid, moeheid na bloedverlies, borstontstekingen (mastitis), lactatieproblemen. Denk ook aan huilbabies en babies met buikkrampjes, koemelkovergevoeligheid of eczeem (dauwworm).

Begrippen:
Homeopathie, zwangerschap, onvrijwillige of ongewenste kinderloosheid, fertiliteit, subfertiliteit, eisprong, ovulatie, verklevingen eileiders, innesteling, baarmoederhalsslijm, PCOS, onregelmatige cyclus, verminderde kwaliteit sperma.

Een 35-jarige vrouw

Een 35-jarige vrouw en haar man probleren al 3 jaar zonder resultaat zwanger te worden. Na enkele doses van een passend homeopathisch geneesmiddel raakt zij in verwachting, na 9 maanden wordt een gezonde tweeling geboren.

Een 32-jarige vrouw

Een 32-jarige vrouw en haar man proberen al meer dan 3 jaar zwanger te worden, ze komt tevens vanwege het prikkelbare darmsyndroom. Na enkele doses  van een passend homeopathisch geneesmiddel verminderen de darmklachten en raakt zij in verwachting. Haar man wordt tegelijkertijd door een homeopathisch collega in onze praktijk behandeld.

Een 30-jarige vrouw

Een 30-jarige vrouw komt in verband met ernstig eczeem en ongewenste kinderloosheid, ze probeert al meer dan 3 jaar tevergeefs zwanger te worden. Na enkele doses van  een passend homeopathisch geneesmiddel verbetert het eczeem en raakt zij zwanger, na 9 maanden wordt er een gezonde zoon geboren. Haar man wordt tegelijkertijd homeopathisch behandeld met een ander geneesmiddel.

Een 34-jarige vrouw

Een 34-jarige vrouw heeft het PCOS, ze is zes jaar geleden met behulp van hormonale behandeling zwanger geworden. Ze heeft nog steeds een zeer onregelmatige cyclus, ze probeert al enkele jaren zwanger te worden zonder resultaat. Na enkele doses van een passend homeopathisch geneesmiddel wordt de cyclus regelmatig en wordt zij weer zwanger.