Poli KNO
Inleiding
Veel kinderen hebben te kampen met terugkerende oorontstekingen. We kunnen verschillende soorten onderscheiden:
1. Er kan sprake zijn van terugkerende (acute) middenoorontstekingen. Meestal gaat dit gepaard met koorts en veel pijn, soms ontaardt het in een loopoor. De huisarts behandelt dit symptomatisch met paracetamol zetpillen, in ernstige gevallen wordt een antibioticum voorgeschreven. Een middenoorontsteking wordt een otitis media genoemd. De verwekker is meestal een bacterie, bijv. een pneumococ, streptococ of staphylococ.
Wilt u meer informatie, belt u dan met een van de arts-contactpersonen:
Rea de Gans op (donderdag tussen 12 en 13 uur, tel. 030-2524050).
Mary van der Steur (maandag tussen 12 en 13 uur 030-2524050).
Voor een afspraak kunt u bellen met de secretaresse:
2. Er kan ook sprake zijn van vocht achter het trommelvlies. Het trommelvvlies is dan ingetrokken en beweegt niet goed mee met de geluiden van buitenaf, dit leidt vaak tot gehoorsverlies. Meestal is er geen sprake van pijn of koorts. De K.N.O.-arts noemt dit lijmoren of glue ears, de Latijnse naam is (een chronische) otitis serosa. In ernstige gevallen wordt dit door de K.N.O.-arts behandeld met het plaatsen van trommelvliesbuisjes, soms in combinatie met het verwijderen van de neusamandel (adenotomie).
3. Soms is er sprake van een otitis externa, een chronische roodheid en schilfering van de uitwendige gehoorgang. Eigenlijk is dit een vorm van chronisch eczeem. De huisarts behandelt dit met oordruppels. Ook veel volwassenen hebben last van een chronische otitis externa.
Homeopathische behandeling van oorontstekingen
De homeopathisch arts ziet de oorontstekingen als een teken van verminderde weerstand. Door een passend middel te geven wordt het imuunsysteem van het kind extra geprikkeld en geneest de vatbaarheid voor oorontstekingen. De bacterie is niet de hoofdoorzaak van de infectie, de verminderde afweer (vatbaarheid) is het belangrijkste probleem.
Door het kind elke maand een dosis te geven van twee granules (korrels), zie je meestal na een tot twee maanden belangrijke veranderingen. Het voordeel van homeopathie is dat je het kind een potentie van een middel geeft, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Het middel werkt door het eigen afweersysteem te activeren. Homeopathie werkt via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat het kind niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de vier tot zes weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden, veel kinderen beschouwen ze als ‘snoepjes”.
Het middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van het kind. Er zijn tal van middelen die de vatbaarheid voor oorontstekingen kunnen verbeteren. Als homeopathisch arts selecteer je een passend enkelvoudig middel, je geeft één middel tegelijk.
Homeopathie kan ook gegeven worden als het kind reeds tromelvliesbuisjes heeft. Meestal vallen deze buisjes er na 3-6 maanden weer uit en komt het probleem van vocht achter het trommelvlies weer terug. Door tijdig een homeopathisch geneesmiddel in te zetten kan het terugkeren van gehoorsverlies voorkomen worden. Doordat het gehoor goed blijft vindt er geen vertraging plaats van de taal- en spraakontwikkeling van het kind.
Enkele behandelvoorbeelden
Een jongetje van 14 maanden
Een jongetje van 14 maanden komt met zijn moeder op het spreekuur in verband met terugkerende acute middenoorontstekingen. Hij heeft inmiddels in vier maanden tijd vijf oorontstekingen gehad en vier antbioticum-kuren. Hij is er erg ziek bij, hoge koorts, suf en veel spugen. De klachten zijn begonnen in de achtste levensmaand, hij ging toen voor het eerst nar het kinderdagverblijf (drie dagen in de week).
Hij heeft ook veel last van nachtelijke onrust, zijn moeder is dan ook uitgeput. Ik geef hem een éénmalige dosis van een passend homeopathisch middel (2 korrels in de wangzak, potentie 200K), te herhalen na een maand. Na de eerste dosis heeft hij geen acute middenoorontsteking meer gehad en slaapt hij de nachten weer door.
Begrippen:
oorontsteking, oorontstekingen, middenoorontsteking, otitis media, acute otitis media, lijmoren, glue ears, otitis serosa, gehoorsverlies, verminderd gehoor, taal- en spraakontwikkeling, neusamandel, adenotomie, trommelvliesbuisjes, otitis externa, gehoorgang, eczeem, weerstand, afweer, immuunsysteem, verminderde weerstand, weerstandsproblemen, vatbaarheid, loopoor, looporen, pneumococ, streptococ, staphylococ.
Andere aandoeningen bij kinderen die goed reageren op homeopathie: eczeem, constitutioneel eczeem, luiereczeem, luierdermatitis, dermatitis, atopie, atopisch eczeem, kindereczeem, babyeczeem, allergie, contacteczeem, seborrhoïsch eczeem, berg, jeuk, dauwworm, astma, astmatische bronchitis (oude naam: CARA), chronische bronchitis, happy wheezer, luchtweginfecties, koemelkovergevoeligheid, koemelkintoleratie, koemelk-allergie, hooikoorts, allergie, luchtweginfecties, oorontstekingen, middenoorontsteking, glue ears, lijmoren, otits serosa, otitis media, otitis externa, gehoorsverlies, gehoorklachten, hoesten, slapeloosheid, buikpijn, schoolbuikpijn, obstipatie, constipatie.
Homeopathie kan een goede ondersteuning geven bij COPD, de infectiegevoeligheid neemt (sterk) af.