Poli Heel de huid

Eczeem

Veel kinderen (en volwassenen) hebben last van atopisch of constitutioneel eczeem. Bij zuigelingen noemen we het dauwworm, vaak een nattend eczeem in het gezicht. Later ontstaat er droog eczeem in de gewrichtsplooien, vaak jeukend. De huisarts en dermatoloog behandelen eczeem met zalven, veelal corticosteroïdzalven. Nadeel: de huid wordt dun en kwetsbaar.Ouders moeten blijven smeren, zodra ze stoppen komt het eczeem terug.

Eczeem is geen eindtoestand. Als homeopathisch artsen gaan we ervan uit dat met een goed gekozen homeopathisch middel het mogelijk is het zelfgenezend vermogen van het kind te stimuleren. Eczeem komt van binnen uit en kan dan ook alleen van binnen uit genezen worden. Dit geldt ook voor kinderen en volwassenen met seborrhoïsch eczeem en contacteczeem. Door het kind elke maand een dosis te geven van twee granules (korrels), zie je meestal na een tot twee maanden belangrijke veranderingen.

Wilt u meer informatie, belt u dan met een van de arts-contactpersonen:

Yvonne Verhoeven (maandag en woensdag tussen 12 en 13 uur, tel 030-2524050)

Mary van der Steur (maandag tussen 12 en 13 uur 030-2524050).

Voor een afspraak kunt u bellen met de secretaresse:

op werkdagen van 9-12 uur en van 13.30-16 uur; 030-2524050 (vanuit buitenland 003130-2524050).

Het voordeel van homeopathie is dat je het kind een potentie van een middel geeft, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Het middel werkt door het zelfherstellend vermogen te activeren. Homeopathie werkt via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat het kind niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de vier tot zes weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden, veel kinderen beschouwen ze als ‘snoepjes”.
Het middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van het kind. Er zijn tal van middelen die een (sterke) verbetering van eczeemklachten kunnen geven. Als homeopathisch arts selecteer je een passend enkelvoudig middel, je geeft één middel tegelijk.

De homeopathische behandeling kan goed samengaan met reguliere zalven of anti-histaminica. Zodra het eczeem verbetert gaat men vanzelf veel minder smeren. Homeopathie is mild, natuurlijk en kindvriendelijk. Bij de bereiding worden er geen proefdieren gebruikt.


Andere atopische klachten die goed reageren op homeopathie:
astma, astmatische bronchitis (oude naam: CARA), chronische bronchitis, happy wheezer, luchtweginfecties, koemelkovergevoeligheid, koemelkintoleratie, koemelk-allergie, voedselallergie, hooikoorts, COPD en allergie.

Psoriasis en homeopathie

De patiënt blijft onder controle van de specialist en blijft zo nodig de reguliere medicatie doorgebruiken. De homeopathische medicatie kan gecombineerd worden met chemische medicijnen en zalven, als de klachten sterk verbeteren kan de reguliere dosering afgebouwd worden (in overleg met de specialist). De homeopathische behandeling kan ook gecombineerd worden met lichttherapie of Dode-Zee-kuren.

Zelfgenezend vermogen

Homeopathie is gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. Het lichaam is in staat het dysfunctioneren van het immuunsysteem zelf op te lossen, hiervoor zoekt de homeopathisch arts een middel uit dat past bij de specifieke klachten en het karakter van de patiënt. Er zijn tal van middelen die in aanmerking kunnen komen. Het voordeel van homeopathie is dat je een potentie van een middel inneemt, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Het middel werkt door het zelfherstellend vermogen te activeren en heeft weinig bijwerkingen. De psoriasis wordt ‘van binnen uit’ behandeld en niet uitwendig zoals de dermatoloog doet met zalven. Homeopathie werkt via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat je niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de vier tot zes weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden.

Andere auto-immuunziekten die goed kunnen reageren op homeopathische geneesmiddelen: colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, Multipele Sclerose (M.S.), reuma, reumatoïde arthritis (artritis), Hashimoto, hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie, schildklierziekten, sclerodermie, ziekte van Wegener, psoriasis, arthritis psoriatica, Mixed Connective Tissue Disease (MCTD), arthritis psoriatica, artritis psoriatica, ziekte van Bechterew, iritis, irido-cyclitis, iridocyclitis, uveïtis, nefrotisch syndroom (nephrotisch syndroom).

Enkele behandelvoorbeelden

Een jongetje met eczeem

Publicatie met toestemming van de ouders. Hans is 16 maanden oud als hij voor het eerst op het spreekuur komt. Een vrolijk en actief jongetje met blonde haren en blauwe ogen. Hans heeft veel last van eczeem op de polsen (handrugzijde), in de knieholtes, op de kuiten en achter de oren. Hij heeft snel last van smetten: liezen, bilnaad, balzakje, achter de oren. Het eczeem is opgekomen met 3 maanden, na het afbouwen van de borstvoeding. Als zuigeling ook last van berg (vaste korsten, witgeel van kleur). De huid is rood, droog en verdikt met veel krabeffecten. De ouders gebruiken teerzalf. Hans krabt tot bloedens toe. De jeuk is erger met koud weer. De uitslag in de bilnaad is erger met tanden krijgen. Soms heeft hij last van brijige, stinkende ontlasting, dan krijgt hij ook meer uitslag rond de anus en op zijn balzakje. Soms moet je als homeopathisch arts zoeken naar een middel dat aanslaat. De eerste 3 middelen gaven een beetje verbetering, daarna kreeg Hans een passend homeopathisch geneesmiddel. Toediening: twee korreltjes (potentie 200K) onder de tong laten smelten (éénmalige dosis!). Zes weken later was het eczeem grotendeels verdwenen, tevens was de jeuk veel minder. Tot op heden is het eczeem nagenoeg weggebleven. Soms moet je als homeopathisch arts zoeken naar een middel dat aanslaat. De eerste 3 middelen gaven een beetje verbetering, daarna kreeg Hans een passend homeopathisch geneesmiddel. Toediening: twee korreltjes (potentie 200K) onder de tong laten smelten (éénmalige dosis!). Zes weken later was het eczeem grotendeels verdwenen, tevens was de jeuk veel minder. Tot op heden is het eczeem nagenoeg weggebleven.

Een 67-jarige man

De intake vond plaats in november 2005. Het betreft een 67-jarige man met psoriasis sedert 30 jaar. De psoriasis breidt zich in de loop der jaren uit, hij heeft grote plekken op de handpalmen, benen, buik en rug. Het zijn grote plakkaten, vuurrood en schilferend. Hij heeft veel jeuk en krabt tot bloedens toe. De handen springen open met kloven. De huid is naar schatting voor 60 % bedekt met psoriasisplaques. Hij is sedert zijn tiende levensjaar bekend met hypothyreoïdie, sedertdien gebruikt hij dagelijks schildklierhormoon. Hij kreeg een passend homeopathisch middel voorgeschreven, na 6 weken is de jeuk minder. De handpalmen zijn nagenoeg schoon en de plaques op het lichaam minder vurig. Het middel wordt elke 6 weken gecontinueerd. Het resultaat na een jaar: psoriasis voor 50 % verbeterd, veel minder jeuk. Ik besluit om vervolgens een tweede middel voor te schrijven. Met dit tweede middel treedt binnen 3 maanden een sterke verbetering op van de resterende psoriasisplaques. De huid is nagenoeg schoon, de jeuk is veel minder, de handpalmen en vingers vertonen geen kloven meer. In november 2007 wordt besloten om dit middel niet meer elke 6 weken standaard in te nemen maar alleen bij klachten. Laatste rapport van de patënt: “Het gaat momenteel heel goed. Ik heb nog steeds geen aanleiding gevonden de korrels in te nemen sinds de laatste keer, dus ruim 12 weken geleden (i.p.v. 6). Met andere woorden: het is rustig aan het front.” Publicatie met toestemming van de patiënt