Poli Heel de vrouw

Heel: in de zin van geheel, aandacht voor de vrouw totaal, voor haar klachten, maar zeker ook voor haar levensloop en alles wat daarin centraal staat.

Voor alle vrouwen: van jong meisje tot bejaarde dame.

Heel: in de zin van helen, gezond maken.

Tijdens een consult gaan we op zoek naar een passend geneesmiddel om dat doel te realiseren.

In de periode van meisje naar vrouw tot en met de menopauze wordt de cyclus van de vrouw bepaald door de “vrouwelijke” hormonen. Deze geslachtshormonen zorgen ervoor dat de uiterlijke vrouwelijke kenmerken zichtbaar worden en dat innerlijk het proces opgang komt, wat cyclus genoemd wordt. Met ongeveer maandelijks een eisprong en een menstruatie. Dit gaat de hele vruchtbare periode door tot aan de overgang. Tussendoor kan het even stopgezet worden door een zwangerschap. En door “pil”-gebruik gebeurt het kunstmatig. Al deze processen worden aangestuurd door een samenspel van hormonen. Als dat niet meer zo precies op elkaar is afgestemd kunnen er allerlei klachten ontstaan.

Bij meisjes zien we vaak menstruatieproblemen. Zoals bijvoorbeeld het uitblijven van de menstruatie (amenorroe), of juist een heel heftige menstruatie (menorragie, metrorragie) met veel pijn (dysmenorroe).

Wilt u meer informatie, belt u dan met een van de arts-contactpersonen:

Rea de Gans op (donderdag tussen 12 en 13 uur, tel. 030-2524050).

Voor een afspraak kunt u bellen met de secretaresse:

op werkdagen van 9-12 uur en van 13.30-16 uur; 030-2524050 (vanuit buitenland 003130-2524050).

Enkele behandelvoorbeelden

Meisje van 13 jaar
Tijdens haar menstruatie blijft ze weken achter elkaar vloeien. Op school gaat het lastig met leren, maar ook met andere kinderen uit de klas. Bij dit meisje als geheel, zowel bij de klachten als bij de problemen op school, past een specifiek homeopatisch middel. Hiermee komt ze weer in balans.
Meisje van 14
meisje van 14 heeft een onregelmatige menstruatie, één keer per drie maanden, of nog minder. En als de menstruatie komt, houdt het lang aan, wel meer dan twee weken. Verder heeft ze inslaapproblemen. Dansen is haar lust en leven. Bij haar gaat het beter met  een specifiek homeopatisch middel.
Aan deze twee casussen kun je zien, dat je met op het oog vergelijkbare klachten toch heel verschillende middelen nodig hebt. Homeopathie is maatwerk, niet iedereen past dezelfde maat schoen.

Al deze klachten zien we ook bij vrouwen op volwassen leeftijd. Soms gaat het dan ook vergezeld met andere klachten, zoals migraine of PMS, premenstrueel syndroom, of onbegrepen buikklachten als PDS, prikkelbaar darm syndroom (= IBS = spastisch colon, zie de casus hieronder). Voor vrouwen die klagen dat ze zo’n last hebben van de “hormonen” kan homeopathie een uitkomst betekenen. Met een passend homeopatisch middel kun je vaak de klachten verlichten en in veel gevallen ook genezen.

Een vrouw van 47 jaar kampt met heftige buikkrampen

Een vrouw van 47 jaar kampt met heftige buikkrampen, waarbij ze krom loopt van de pijn. De buik is gezwollen en de ontlasting is wisselend hard of zacht. Met een regulier medicijn gaat het alleen beter tijdens de menstruatie. Dan heeft ze geen krampen, is niet moe, slaapt dan goed en heeft een goede energie. Ze kan dan zonder zorgen de deur uit. Dit goede gevoel blijft nog 3 dagen en dan slaan de krampen weer heftig toe, waardoor ze ’s nachts weer vaak wakker is en ’s ochtends vaak naar de WC moet. Pijn straalt uit over heup naar de rug en de bovenbenen. Dit is al zo’n 6 jaar gaande. Hiervoor had ze 1x per jaar een hevige aanval. Nu is het 3 weken per maand, met alleen rond de menstruatie een zorgeloze periode. ’s Ochtends is ze zeer traag, alles kost heel veel tijd. Pas als ze ontlasting heeft gehad, gaat het een beetje beter en pas dan kan ze de deur uit. Voeding als rauwkost verergert het zeer, evenals appel en sinaasappel, ook gesmolten kaas. Het is er langzaamaan ingeslopen. Het begint in de slaap. Ze gebruikt orale anticonceptie. Dan heeft ze tenminste in de stopweek een goede week. Zonder pil heeft ze constant aandrang en is het 1 week ondraaglijk rond de eisprong. Met de pil is het te dragen. Dat herinnert haar eraan dat ze als student ging reizen en niet ongesteld wilde worden. Van de huisarts had ze toen Primolut gekregen, dat bevat het hormoon progesteron. Hier werd ze erg moe, zwaar en lamlendig van. Ze was er acuut mee gestopt. Beter ongesteld dan dat! Voordat ze de “pil” ging gebruiken, had ze erg last van PMS: ze voelde zich opgeblazen, moe, had last van zware borsten, alsof ze in het geheel strak gewikkeld in cellofaan was verpakt. Haar moeder was altijd erg gevoelig geweest voor hormonen. Ook had de moeder erg last gehad van de overgang. Door alles op een rijtje te zetten kwamen we tot de conclusie dat de hormonen bij haar een grote rol spelen. Zelf had ze dat gevoel al lang. Eerst krijgt ze een specifiek homeopatisch middel. Na dit middel verloopt alles wat rustiger, kan ze nachten weer doorslapen. Maar de reactie op de “pil’ wordt zeer heftig. Die stopt ze acuut. Dan geef ik haar naast dit eerste middel een tweede ondersteunend middel. Als ik haar dan weer zie, is ze helemaal gelukkig: 99% van de klachten zijn verdwenen. Ze slaapt 6 van de 7 nachten. De 7e nacht is ze wel wakker, maar kan toch weer inslapen. De heftigheid van de buikpijn is veel minder, nog een beetje zeurend. En ze kan weer rauwkost eten! Ze kan weer op een normale tijd opstaan, want de traagheid is verdwenen.

Bij een vrouw van 35 met ernstige PMS klachten
Bij een vrouw van 35 met ernstige PMS klachten, waarbij de meest voor de hand liggende homeopatische middelen voor deze klacht, niets deden, moesten we verder kijken in haar geschiedenis. Met het middel dat bij haar paste als geheel knapte ook de PMS klachten op. Centraal stond bij haar erge verlegenheid als kind. Dat ziet ze ook terug bij haar dochtertje nu. Hopelijk kunnen we dit proces bij het meisje ondervangen door haar het zelfde middel te geven als de moeder.
Een ander probleem zijn de vaginale infecties. Schimmelinfecties en de candida komen vaak voor. Met pijn, jeuk, korrelige afscheiding. Een virale infectie is bijvoorbeeld de genitale herpes met blaasjes en heftig brandende pijn.
Vrouw van 25 jaar
Vrouw van 25 jaar heeft na de menstruatie iedere keer weer een uitbraak van genitale herpes. Ze heeft dan vooral last van een brandende pijn. Verdraagt geen strakke broek, kan dan eigenlijk niet fietsen. Als kind is ze erg ziek geweest van waterpokken. Ze heeft ook gordelroos gehad. Allemaal ziektes ten gevolge van een herpes infectie. Wat verder kenmerkend is, is altijd haar bemiddelende rol in conflicten. Dit tezamen leidt naar  een specifiek homeopatisch middel. Hiermee nemen de klachten geleidelijk af met elke menstruatie.
De zwangerschap is weer een andere fase in het leven van een vrouw. En die periode kent haar eigen kwalen, zoals ernstige vermoeidheid, misselijkheid of overgeven, aambeien, spataderen, bekkeninstabiliteit, blaasontsteking, bloedingen, verstopping (= obstipatie), duizelig, flauwvallen (lage bloeddruk). Homeopathie is juist in deze periode een veilige behandeling, omdat het niet schadelijk is voor de baby. Sterker nog: wat goed is voor de moeder is ook goed voor het kind.
Vrouw 12 weken zwanger
Vrouw 12 weken zwanger. Ze heeft 2 gezonde kinderen. In voorgaande zwangerschappen nooit bekkenklachten. Nu wel. Pijn bij fietsen, lopen, lang zitten. Erger bij startende beweging en helemaal bij draaibewegingen. Ze krijgt voor de bekkenklachten  een specifiek homeopatisch middel. Dit verandert de klachten echter niet veel. Ze krijgt meer pijn in de rug met uitstralende pijn naar benen. Daarom krijgt ze vervolgens een tweede homeopathisch middel. Hiermee komt ze de zwangerschap verder goed door en ook de bevalling verloopt probleemloos.

Rond de bevalling zijn er weer andere problemen mogelijk. Bevalling die maar niet begint, niet vorderende ontsluiting, heftige bloedingen. Zeker als een eerdere bevalling tot problemen heeft geleid, is het zinvol bij een volgende daar naar te kijken. Er kunnen homeopathische middelen worden meegegeven om zo nodig tijdens de bevalling in te nemen.

In het kraambed en de periode erna kunnen er problemen zijn met de lactatie, borstontstekingen en de postnatale depressie.

Ook zorgen om de zuigeling. Te denken aan reflux, slecht drinken, slecht slapen, krampjes.

Als zwangerschap uitblijft (fertiliteitsproblemen) kan homeopathie soms ook uitkomst bieden. Zie ook onze Poli Fertiliteit. Oorzaak kan bijv. zijn amenorroe (geen menstruatie) na langdurige orale anticonceptie.

Vrouw van 30 jaar

Vrouw van 30 jaar met amenorroe na langdurig pilgebruik wil graag zwanger worden. Onderzoek bij de gynaecoloog wees uit dat er geen eisprong plaats vond. Door haar levensloop te vertellen kwamen we er achter hoe zij verstrikt was geraakt in haar verantwoordelijkheid naar haar moeder. Alles bij elkaar verenigd in het homeopathisch middel X. Samen met het homeopathisch middel Y ter bevordering van de eicelrijping werd ze weer ongesteld. Drie maanden later was ze zwanger.

Vrouw van 36 jaar
Vrouw van 36 met al één kind, wil graag een tweede. Zij is bekend met het Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Haar eerste zwangerschap is tot stand gekomen middels IVF. Voor de tweede heeft ze nu al verschillende pogingen achter de rug, waarvan er één tot een zwangerschap leidde. Maar helaas eindigde deze in een miskraam met 13 weken. En dat is inmiddels al een jaar geleden. Daarna is ze gestopt met alles. Nu ze de draad weer heeft opgepakt wil ze graag homeopatisch begeleiding. Met de gynaecoloog gaat ze het IVF-traject weer in. En ze krijgt een specifiek homeopatisch middel voorgeschreven, daarnaast twee andere ondersteunende homeopathische middelen. De derde poging is gelukt en nu is ze al weer 26 weken zwanger.
In de herfst van een vrouwenleven kunnen flinke stormen woeden. De laatste verwoede pogingen van de vrouwelijke organen om alle processen gaande te houden kunnen ontaarden in heftige taferelen. We noemen dit de overgang (menopauze, climacterium). Het menstruatiepatroon verandert door een hormonale disbalans. De cyclus kan korter of onregelmatiger worden en ook de bloedingen kunnen heftiger worden. Dit kan ook een gevolg zijn van myomen. Andere klachten die bij de menopauze horen zijn oa. opvliegers, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, gewrichtsklachten (vaak pols- en vingergewrichten), osteoporose. Een belangrijk aandachtspunt in deze fase is een optimale vitamine D3 inname.
Vrouw van 48 jaar
Vrouw van 48 jaar kampt met heftige bloedingen tijdens de menstruatie. Ze kan maximaal 10 minuten van huis, anders lekt ze helemaal door. Verder heeft ze ook veel pijn met uitstraling naar de benen. Dit is een symptoom dat past bij  een specifiek homeopatisch middel. Hiermee gaat het gelukkig veel beter.
Ook na de overgang kunnen vrouwen terecht met hun klachten. De ouderdom heeft weer zijn eigen klachten. Te denken aan osteoporose, droogte van de slijmvliezen, gewrichtsklachten, depressie, stemmingswisselingen.

Ook voor niet genoemde klachten is er altijd een mogelijkheid er homeopatisch een oplossing voor te zoeken. Te denken valt aan endometriose, lichen sclerosis, vaginale afscheiding, klachten na SOA’s (ondanks antibiotica), sexuele problemen.

(Auteur: Sonja Obbink, homeopatisch arts)

Samenvatting – hormonale klachten die goed reageren op homeopathie: overgangsklachten, menopauzale klachten, opvliegers, stemmingswisselingen in de overgang, vapeurs, menstruatieklachten, menstruatiepijnen, menstruatiekrampen, vloeien, onregelmatige (irregulaire) cyclus, (onbegrepen) infertiliteit (onvruchtbaarheid), subfertiliteit, post-natale depressie, haaruitval na de bevalling, moeheid na de bevalling, bekkeninstabiliteit, PMS, Pre-Menstrueel Syndroom, genitale herpes, vaginale candida-infecties. Bij zuigelingen: huilbabies, spruw, reflux, slaapproblemen, eczeem, luieruitslag, berg, buikkrampjes, koemelkintolerantie, voedselintoleranties, glutenovergevoeligheid, herpesinfecties in de mond.