Poli Heel de vrouw
Heel: in de zin van geheel, aandacht voor de vrouw totaal, voor haar klachten, maar zeker ook voor haar levensloop en alles wat daarin centraal staat.
Voor alle vrouwen: van jong meisje tot bejaarde dame.
Heel: in de zin van helen, gezond maken.
Tijdens een consult gaan we op zoek naar een passend geneesmiddel om dat doel te realiseren.
Bij meisjes zien we vaak menstruatieproblemen. Zoals bijvoorbeeld het uitblijven van de menstruatie (amenorroe), of juist een heel heftige menstruatie (menorragie, metrorragie) met veel pijn (dysmenorroe).
Wilt u meer informatie, belt u dan met een van de arts-contactpersonen:
Rea de Gans op (donderdag tussen 12 en 13 uur, tel. 030-2524050).
Voor een afspraak kunt u bellen met de secretaresse:
Enkele behandelvoorbeelden
Meisje van 13 jaar
Meisje van 14
Al deze klachten zien we ook bij vrouwen op volwassen leeftijd. Soms gaat het dan ook vergezeld met andere klachten, zoals migraine of PMS, premenstrueel syndroom, of onbegrepen buikklachten als PDS, prikkelbaar darm syndroom (= IBS = spastisch colon, zie de casus hieronder). Voor vrouwen die klagen dat ze zo’n last hebben van de “hormonen” kan homeopathie een uitkomst betekenen. Met een passend homeopatisch middel kun je vaak de klachten verlichten en in veel gevallen ook genezen.
Een vrouw van 47 jaar kampt met heftige buikkrampen
Een vrouw van 47 jaar kampt met heftige buikkrampen, waarbij ze krom loopt van de pijn. De buik is gezwollen en de ontlasting is wisselend hard of zacht. Met een regulier medicijn gaat het alleen beter tijdens de menstruatie. Dan heeft ze geen krampen, is niet moe, slaapt dan goed en heeft een goede energie. Ze kan dan zonder zorgen de deur uit. Dit goede gevoel blijft nog 3 dagen en dan slaan de krampen weer heftig toe, waardoor ze ’s nachts weer vaak wakker is en ’s ochtends vaak naar de WC moet. Pijn straalt uit over heup naar de rug en de bovenbenen. Dit is al zo’n 6 jaar gaande. Hiervoor had ze 1x per jaar een hevige aanval. Nu is het 3 weken per maand, met alleen rond de menstruatie een zorgeloze periode. ’s Ochtends is ze zeer traag, alles kost heel veel tijd. Pas als ze ontlasting heeft gehad, gaat het een beetje beter en pas dan kan ze de deur uit. Voeding als rauwkost verergert het zeer, evenals appel en sinaasappel, ook gesmolten kaas. Het is er langzaamaan ingeslopen. Het begint in de slaap. Ze gebruikt orale anticonceptie. Dan heeft ze tenminste in de stopweek een goede week. Zonder pil heeft ze constant aandrang en is het 1 week ondraaglijk rond de eisprong. Met de pil is het te dragen. Dat herinnert haar eraan dat ze als student ging reizen en niet ongesteld wilde worden. Van de huisarts had ze toen Primolut gekregen, dat bevat het hormoon progesteron. Hier werd ze erg moe, zwaar en lamlendig van. Ze was er acuut mee gestopt. Beter ongesteld dan dat! Voordat ze de “pil” ging gebruiken, had ze erg last van PMS: ze voelde zich opgeblazen, moe, had last van zware borsten, alsof ze in het geheel strak gewikkeld in cellofaan was verpakt. Haar moeder was altijd erg gevoelig geweest voor hormonen. Ook had de moeder erg last gehad van de overgang. Door alles op een rijtje te zetten kwamen we tot de conclusie dat de hormonen bij haar een grote rol spelen. Zelf had ze dat gevoel al lang. Eerst krijgt ze een specifiek homeopatisch middel. Na dit middel verloopt alles wat rustiger, kan ze nachten weer doorslapen. Maar de reactie op de “pil’ wordt zeer heftig. Die stopt ze acuut. Dan geef ik haar naast dit eerste middel een tweede ondersteunend middel. Als ik haar dan weer zie, is ze helemaal gelukkig: 99% van de klachten zijn verdwenen. Ze slaapt 6 van de 7 nachten. De 7e nacht is ze wel wakker, maar kan toch weer inslapen. De heftigheid van de buikpijn is veel minder, nog een beetje zeurend. En ze kan weer rauwkost eten! Ze kan weer op een normale tijd opstaan, want de traagheid is verdwenen.
Bij een vrouw van 35 met ernstige PMS klachten
Vrouw van 25 jaar
Vrouw 12 weken zwanger
Rond de bevalling zijn er weer andere problemen mogelijk. Bevalling die maar niet begint, niet vorderende ontsluiting, heftige bloedingen. Zeker als een eerdere bevalling tot problemen heeft geleid, is het zinvol bij een volgende daar naar te kijken. Er kunnen homeopathische middelen worden meegegeven om zo nodig tijdens de bevalling in te nemen.
In het kraambed en de periode erna kunnen er problemen zijn met de lactatie, borstontstekingen en de postnatale depressie.
Ook zorgen om de zuigeling. Te denken aan reflux, slecht drinken, slecht slapen, krampjes.
Als zwangerschap uitblijft (fertiliteitsproblemen) kan homeopathie soms ook uitkomst bieden. Zie ook onze Poli Fertiliteit. Oorzaak kan bijv. zijn amenorroe (geen menstruatie) na langdurige orale anticonceptie.
Vrouw van 30 jaar
Vrouw van 30 jaar met amenorroe na langdurig pilgebruik wil graag zwanger worden. Onderzoek bij de gynaecoloog wees uit dat er geen eisprong plaats vond. Door haar levensloop te vertellen kwamen we er achter hoe zij verstrikt was geraakt in haar verantwoordelijkheid naar haar moeder. Alles bij elkaar verenigd in het homeopathisch middel X. Samen met het homeopathisch middel Y ter bevordering van de eicelrijping werd ze weer ongesteld. Drie maanden later was ze zwanger.
Vrouw van 36 jaar
Vrouw van 48 jaar
Ook voor niet genoemde klachten is er altijd een mogelijkheid er homeopatisch een oplossing voor te zoeken. Te denken valt aan endometriose, lichen sclerosis, vaginale afscheiding, klachten na SOA’s (ondanks antibiotica), sexuele problemen.
(Auteur: Sonja Obbink, homeopatisch arts)
Samenvatting – hormonale klachten die goed reageren op homeopathie: overgangsklachten, menopauzale klachten, opvliegers, stemmingswisselingen in de overgang, vapeurs, menstruatieklachten, menstruatiepijnen, menstruatiekrampen, vloeien, onregelmatige (irregulaire) cyclus, (onbegrepen) infertiliteit (onvruchtbaarheid), subfertiliteit, post-natale depressie, haaruitval na de bevalling, moeheid na de bevalling, bekkeninstabiliteit, PMS, Pre-Menstrueel Syndroom, genitale herpes, vaginale candida-infecties. Bij zuigelingen: huilbabies, spruw, reflux, slaapproblemen, eczeem, luieruitslag, berg, buikkrampjes, koemelkintolerantie, voedselintoleranties, glutenovergevoeligheid, herpesinfecties in de mond.