Slaapproblemen en homeopathie

Veel mensen hebben last van slaapproblemen en slapeloosheid. Bij sommigen is er sprake van een inslaapprobleem, het duurt dan uren alvorens ze in slaap vallen. Bij anderen is het meer een doorslaapprobleem, ze worden na enkele uren slapen wakker en vallen moeilijk of niet meer in slaap. Dit slaapprobleem leidt tot moeheid, concentratieproblemen en lusteloosheid, sommige mensen worden er zelfs depressief van.

Slaapproblemen werden nogal eens door de huisarts behandeld door het voorschrijven van benzodiazepines. Het nadeel van deze middelen is dat ze versuffend kunnen werken en dat mensen er vaak (lichamelijk en geestelijk) ahankelijk van worden. Sins kort worden benzodiazepines ook niet meer vergoed door het ziekenfonds.

Homeopathie is een aantrekkelijk alternatief voor benzodiazepines en andere slaapmedicatie. Het is mild, mensvriendelijk en kent nauwelijks bijwerkingen. De homeopathisch arts behandelt een slaapprobleem als een blokkade in het zelfregulerend en vitaliserend vermogen. Een vitaal mens heeft levenslust, voelt zich in balans en heeft de energie zijn problemen op te lossen, bij een slaapprobleem is dit vermogen geblokkeerd. Als homeopathisch arts gaan we ervan uit dat met een goed gekozen homeopathisch middel het mogelijk is het slaappatroon van de patiënt te stimuleren. Door elke maand een dosis in te nemen van twee granules (korrels), zie je meestal na een tot twee maanden belangrijke veranderingen. Het voordeel van homeopathie is dat je de patiënt een potentie van een middel geeft, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Dit betekent dat er nauwelijks bijwerkingen optreden. Het middel werkt door het zelfregulerend vermogen te activeren via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat men niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de vier tot zes weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden.
Het middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van de patiuent. Er zijn tal van middelen die een ondersteuning kunnen geven aan mensen met slaapproblemen, bijv. Aurum, Coffea, Galium aparine, Natrium muriaticum, Rubidium, Zincum, etc. Als homeopathisch arts selecteer je een enkelvoudig middel, je geeft één middel tegelijk.

Het is geen probleem indien men reeds reguliere slaapmedicatie gebruikt. Er wordt gestart met de homeopathische behandeling naast de bestaande medicatie, na enkele maanden kan de reguliere medicatie vaak worden afgebouwd (in overleg met huisarts of specialist).

(Auteur: Alex Leupen, homeopathisch arts)

Casus: een vrouw met slaapproblemen
Behandelend arts: Alex Leupen

Mevrouw S. komt in maart 1996 op consult. Ze is een 38-jarige alleenstaande vrouw. Ze heeft al haar halve leven ernstige slaapproblemen, vooral in de winter. Elke winter heeft ze ernstige inslaapproblemen. Ze valt heel moeilijk in slaap, en staat uitgeput op. Als ze erg moe wordt raakt ze depressief, “ik voel me een nul”. “Iedereen is beter, ik ben niks”. Verder wordt ze erg vatbaar en heeft veel bijholteontstekingen. Dit alles brengt haar in een neerwaartse spiraal. Ze heeft ooit vanwege deze klachten haar opleiding niet afgemaakt, waardoor ze werk doet wat niet echt bij haar past. Ze krijgt het homeopathisch geneesmiddel Rubidium metallicum 200K voorgeschreven, elke maand 2 granules onder de tong. Na dit middel slaapt ze normaal in, verbetert haar stemming en energie aanzienlijk en verdwijnen de holteontstekingen. Enkele jaren later gaat ze een opleiding doen die ze afmaakt, ze krijgt daarna werk dat bij haar past. Tot op heden (12 jaar later) gaat het goed met haar qua slapen en energie.

Begrippen: slaapprobleem, slapeloosheid, inslaapprobleem, doorslaapprobleem, slaapritme, slaapcyclus, slaapmedicatie, benzodiazepines, moeheid, depressiviteit, lusteloosheid, vitaliteit, homeopathie, zelfherstellend vermogen, slaapstoornis, biologische klok.

Andere psychische klachten die goed reageren op homeopathie: (vitale) depressie, reactieve depressie, post-natale depressie, angststoornis, angstklachten, fobie, fobische klachten, obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), dwanghandelingen, dwanggedachten, hyperventilatie, hyperventilatiesyndroom, paniekstoornis, paniekaanvallen, neurose, relatieproblemen, mid-life crisis, straatvrees, pleinvrees, claustrofobie, bloosfobie, sexuele klachten (impotentie, libidoverlies, ejaculatio precox), vaginisme.