Psoriasis en homeopathie

Psoriasis is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem van het lichaam valt lichaamseigen weefsels aan, in dit geval de huid. Patiënten met auto-immuuziekten reageren vaak goed op homeopathische middelen uit de Zilverserie en de Goudserie. De Lanthaniden vormen een speciale groep binnen de Goudserie. Jan Scholten, een van de artsen van het Homeopathisch Artsencentrum Utrecht, heeft hierover een (Engelstalig) boek geschreven: Secret Lanthanides.

De patiënt blijft onder controle van de specialist en blijft zo nodig de reguliere medicatie doorgebruiken. De homeopathische medicatie kan gecombineerd worden met chemische medicijnen en zalven, als de klachten sterk verbeteren kan de reguliere dosering afgebouwd worden (in overleg met de specialist). De homeopathische behandeling kan ook gecombineerd worden met lichttherapie of Dode-Zee-kuren.

Zelfgenezend vermogen

Homeopathie is gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. Het lichaam is in staat het dysfunctioneren van het immuunsysteem zelf op te lossen, hiervoor zoekt de homeopathisch arts een middel uit dat past bij de specifieke klachten en het karakter van de patiënt. Er zijn tal van middelen die in aanmerking kunnen komen. Het voordeel van homeopathie is dat je een potentie van een middel inneemt, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Het middel werkt door het zelfherstellend vermogen te activeren en heeft weinig bijwerkingen. De psoriasis wordt ‘van binnen uit’ behandeld en niet uitwendig zoals de dermatoloog doet met zalven. Homeopathie werkt via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat je niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de vier tot zes weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden.

(AuteurAlex Leupen, homeopathisch arts)

Een voorbeeld uit de praktijk
Behandelend arts: Alex Leupen

De intake vond plaats in november 2005. Het betreft een 67-jarige man met psoriasis sedert 30 jaar. De psoriasis breidt zich in de loop der jaren uit, hij heeft grote plekken op de handpalmen, benen, buik en rug. Het zijn grote plakkaten, vuurrood en schilferend. Hij heeft veel jeuk en krabt tot bloedens toe. De handen springen open met kloven. De huid is naar schatting voor 60 % bedekt met psoriasisplaques.
Hij is sedert zijn tiende levensjaar bekend met hypothyreoïdie, sedertdien gebruikt hij dagelijks schildklierhormoon.

Het eerste homeopathisch middel is Bacillinum 30K, na 6 weken is de jeuk minder. De handpalmen zijn nagenoeg schoon en de plaques op het lichaam minder vurig. Het middel wordt elke 6 weken gecontinueerd. Het resultaat na een jaar: psoriasis voor 50 % verbeterd, veel minder jeuk. Ik besluit om vervolgens een middel uit de Lanthanidenreeks te kiezen, het vervolgmiddel is Ytterbium 200K, elke 6 weken. Met dit tweede middel treedt binnen 3 maanden een sterke verbetering op van de resterende psoriasisplaques. De huid is nagenoeg schoon, de jeuk is veel minder, de handpalmen en vingers vertonen geen kloven meer. In november 2007 wordt besloten om de Ytterbium niet meer elke 6 weken standaard in te nemen maar alleen bij klachten. Laatste rapport van de patënt: “Het gaat momenteel heel goed. Ik heb nog steeds geen aanleiding gevonden de korrels in te nemen sinds de laatste keer, dus ruim 12 weken geleden (i.p.v. 6). Met andere woorden: het is rustig aan het front.”

Publicatie met toestemming van de patiënt

 

Andere auto-immuunziekten die goed kunnen reageren op homeopathische geneesmiddelen (o.a. Lanthaniden): colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, Multipele Sclerose (M.S.), reuma, reumatoïde arthritis (artritis), Hashimoto, hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie, schildklierziekten, sclerodermie, ziekte van Wegener, psoriasis, arthritis psoriatica, Mixed Connective Tissue Disease (MCTD), arthritis psoriatica, artritis psoriatica, ziekte van Bechterew, iritis, irido-cyclitis, iridocyclitis, uveïtis, nefrotisch syndroom (nephrotisch syndroom).