Prikkelbare darmsyndroom

(AuteurAlex Leupen, homeopathisch arts)

Homeopathie en prikkelbare darmsyndroom
Alex Leupen, homeopathisch arts

PDS is geen eindtoestand. Als homeopathisch artsen gaan we ervan uit dat met een goed gekozen homeopathisch middel het mogelijk is het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Door de patiënt elke maand een dosis te geven van twee granules (korrels), zie je meestal na een tot twee maanden belangrijke veranderingen. Het voordeel van homeopathie is dat je een potentie van een middel geeft, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Het middel werkt door het zelfherstellend vermogen te activeren. Homeopathie werkt via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat men niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de vier tot zes weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden.
Het middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van de persoon. Er zijn tal van middelen die een (sterke) verbetering van PDS klachten kunnen geven, bijv. Cochlearia, Cuprum, Kalium carbonicum, Magnesium carbonicum, Magnesium phosphoricum, Mercurius, Nux vomica, etc. Als homeopathisch arts selecteer je een enkelvoudig middel, je geeft één middel tegelijk.

De homeopathische behandeling kan goed samengaan met reguliere medicatie. Homeopathie is mild, natuurlijk en mensvriendelijk. Bij de bereiding worden er geen proefdieren gebruikt. Ook kinderen met chronische buikpijnklachten reageren vaak goed op homeopathie.

(AuteurAlex Leupen, homeopathisch arts)

Een voorbeeld uit de praktijk

Een vrouw met darmklachten
Behandelend arts: Alex Leupen.

Een 29-jarige vrouw komt in november 1997 op het spreekuur met hevige klachten van PDS sedert 4 jaar. Ze heeft soms 25 keer per ochtend aandrang voor ontlasting, soms harde ontlasting, soms dun. Ze heeft daarbij hevige krampen uitstralend naar de rug. Ze loopt soms krom van de pijn. Haar buik is gespannen, als een strakke band, dit wordt erger door de druk van kleding. Ze maakt vaak haar broekriem los. Ze kan veel voedingsmiddelen niet verdragen, zoals bloemkool, uien, gehakt, gekruid, Chinees, pickles en priklimonade. Ze is bij de internist geweest voor uitgebreid onderzoek: hij heeft de diagnose PDS gesteld.

Ze krijgt het homeopathisch geneesmiddel Cochlearia, 2 korrels onder de tong (éénmalige dosis, potentie 200K). Na dit middel verdwijnen de klachten, ze zijn tot op heden (11 jaar later) niet meer teruggekeerd.

Begrippen: prikkelbare darmsyndroom, PDS, spastisch colon, spastische dikke darm, Irritable Bowel Syndrome, IBS, darmklachten, darmkrampen, diarree, obstipatie, constipatie, buikpijn, buikklachten. Opgeblazen buik.