PreMenstrueel Syndroom

PMS/premenstruele klachten
PMS is de afkorting van PreMenstrueel Syndroom. Premenstruele klachten zijn lichamelijke of psychische klachten die telkens optreden vóór de menstruatie. In ernstige gevallen spreekt men van Pre Menstrueel Spannings- syndroom (PMS). 70-80% van de vrouwen in de vruchtbare levensfase, dat zijn de jaren waarin ze regelmatig ongesteld zijn, heeft wel eens premenstruele klachten. De verschijnselen variëren van een dagje labiel of lichte hoofdpijn, tot behoorlijk depressief of zware hoofdpijnaanvallen, vanaf twee weken voor de menstruatie. Andere veel voorkomende verschijnselen zijn: huilbuien, eetbuien, spierpijnen, rugpijn, opgezwollen gevoel, opgeblazen buik, gespannen borsten, gewichtstoename, acne, meer of minder zin in seks, verkoudheid. Na het begin van de menstruatiebloeding of na de eerste dag verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon. Premenstruele klachten komen het meest voor bij vrouwen tussen 25 en 35 jaar. Bij ongeveer 4 % van deze vrouwen wordt de diagnose PMS gesteld.

Reguliere behandeling van PMS
Voor reguliere behandeling van PMS bestond er lange tijd niets anders dan hormonen, maar het effect daarvan is niet overtuigend aangetoond. Veel vrouwen hadden last van de bijwerkingen. Tegenwoordig worden medicijnen ingezet die ook wel bij depressies worden voorgeschreven, de zogenaamde SSRI’s (Selective Serotonine Re-uptake Inhibitors). Deze kunnen enkele weken per cyclus worden ingenomen. Toch zijn er veel vrouwen die deze medicijnen liever niet willen nemen, of bij wie de klachten niet zo ernstig zijn dat de bijwerkingen opwegen tegen de positieve effecten. Voor deze vrouwen is homeopathie een veilig alternatief met nauwelijks bijwerkingen. Daarbij komt dat homeopathische behandeling zich richt op de hele mens, terwijl reguliere behandelingen er vaak op gericht zijn om afzonderlijke premenstruele symptomen te bestrijden.

(AuteurAlex Leupen, homeopathisch arts)

Een voorbeeld uit de praktijk
Behandelend arts: Anton Kramer

Mevrouw A. is 42 jaar oud. Ze heeft PMS sinds haar pubertijd. De laatste jaren nemen de klachten geleidelijk toe.
Haar premenstruele klachten beginnen twee weken voor de ongesteldheid met grote prikkelbaarheid. Een paar dagen later krijgt ze buikpijn, voelt zich slap en heeft dan de neiging flauw te vallen. Als de menstruatie doorzet verdwijnen de meeste klachten.
De boosheid is het ergste; regelmatig heeft ze heftige woedeaanvallen. Haar man wordt er dol van. Ze wil gelijk hebben bij elk meningsverschil. En ze wil alles anders, haar relatie, werk, opvoeding, alles. Ze heeft het gevoel dat ze geleefd wordt in plaats dat ze zelf kiest.
Ze voelt zich heel anders dan anders, labieler, erg onzeker en huilt veel.

Ze wil gelijk hebben bij elk meningsverschil. Daardoor lijkt ze stoer en zien mensen niet dat ze zo onzeker is. Dit maakt haar verwarring alleen maar groter; ze heeft het gevoel dat niemand haar begrijpt. Dit doet haar denken aan haar moeder, die van die dagen had dat alles fout was. En haar oma ook. Ze vindt dit pijnlijk om te zien.
Ze heeft zich altijd aangepast, aan ouders, familie, buren, partner, kinderen, werkgever. Dat wil ze niet meer maar ze voelt zich heel onzeker. Ze wil leren haar eigen weg te gaan. Niet meer altijd rekening houden met anderen, niet meer alles oplossen en lief doen.
In haar relatie voelt ze zich onzeker. Ze heeft niet geleerd om de wereld in te gaan. Haar ouders waren onzeker, hielden de kinderen onder hun vleugels en mevrouw vond dat wel zo veilig. En tegelijk benauwde dat haar; daarom wilde ze verder leren en verder komen. Maar in de grote wereld is ze niet op haar gemak; haar onzekerheid zit haar in de weg.

Homeopatische behandeling
Bij haar klachten en psychische problemen past het middel Berylium muriaticum. Berylium past bij mensen die niet in de wereld durven te stappen, die zich verschuilen omdat ze zich onzeker en klein voelen. Ze kunnen zich aanpassen uit gevoel van zwakte. De muriaticumverbinding geven we vaak als het gaat om hormonale problemen van vrouwen. En als er emotionele problemen van moeder op dochter door gegeven worden.
Na Berylium muriaticum is ze een twee dagen flink prikkelbaar en emotioneel; net als voor de ongesteldheid maar die had ze net gehad. Daarna een dag erg moe. Ze heeft drie weken last van witte vloed met jeuk; dit is een klacht die ze vroeger vaak had en nu tijdelijk opspeelt.
Na deze beginreactie heeft ze het gevoel dat er een last van haar afvalt. Ze merkt dat ze minder onzeker is, doet dingen die ze eerder niet durfde. Na zo iets nieuws is ze wel even emotioneel en een paar uur erg moe. Maar ook trots dat ze het nu kan en durft.
Na drie maanden komt ze goed voor zich zelf op, blijft goed bij zich zelf als mensen haar iets vragen. Ze laat zich niet meer gek maken door wat anderen allemaal vinden. Hierdoor is ze rustiger ten opzichte van man en kinderen, maar ook op haar werk voelt ze zich veel zelfbewuster.
Haar slechte humeur en lichamelijk klachten voor de ongesteldheid zijn in de loop van de drie maanden geleidelijk verdwenen. Ze voelt zich sterker en fitter; met sporten heeft ze weer ouderwets veel energie en plezier.

Andere hormonale klachten die goed reageren op homeopathie: overgangsklachten, menopauzale klachten, opvliegers, stemmingswisselingen in de overgang, vapeurs, menstruatieklachten, menstruatiepijnen, menstruatiekrampen, vloeien, onregelmatige (irregulaire) cyclus, (onbegrepen) infertiliteit (onvruchtbaarheid), subfertiliteit, post-natale depressie, haaruitval na de bevalling, moeheid na de bevalling, bekkeninstabiliteit.