Kinkhoest

Inleiding
Kinkhoest of pertussis is een infectieziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie, Bordetella pertussis (bacil van Bordet-Gengou), die vooral wordt overgebracht door de druppeltjes die bij hoesten ontstaan. Kinkhoest is zeer besmettelijk.

Symptomen en beloop
Aanvankelijk is een kinkhoestbesmetting niet te onderscheiden van een verkoudheid; men voelt zich snotterig, en heeft een klein kuchje; na enige weken ontstaan echter de typische, zeer langdurige en hevige hoestbuien waarbij de patiënt tot stikkens toe leeghoest en dan met een gierende ademhaling weer lucht schept. (Dit is de ‘whoop’ uit het Engelse whooping cough). In dit stadium is de bacteriële infectie al op zijn retour, maar vormen de door de bacterie gevormde toxines het probleem. Antibiotica helpen dus niet meer voor de zieke zelf, maar kunnen preventief werken tegen besmetting. Vaak braakt een patiënt ook na een dergelijke hoestbui. In de meeste gevallen blijft het hierbij en minderen de hoestbuien in de loop der tijd (enige weken tot maanden) tot ze helemaal wegblijven en de patiënt weer genezen is.

Reguliere behandeling
De bacterie kan worden bestreden met antibiotica, maar op het moment dat de typische hoestbuien gaan optreden leidt een dergelijke behandeling niet meer tot verkorting van de ziekteduur. Wel kunnen kwetsbare personen in een huishouden waar een geval van kinkhoest is ontdekt nog preventief worden behandeld met erythromycine. Het gaat dan vooral om zuigelingen die nog niet volledig gevaccineerd zijn.

Preventie: vaccinatie
Kinkhoest maakt in Nederland deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Opvallend is dat ondanks de vaccinatie kinkhoest nog steeds veel voorkomt, ook bij gevaccineerde kinderen. Sedert enkele jaren wordt er een nieuw vaccin gebruikt, dit geeft minder bijwerkingen maar de bescherming is net als bij het oude vaccin niet 100 %.

Homeopathische behandeling van kinkhoest
Het genezingsproces bij kinkhoest wordt door het homeopathisch middel versneld door het stimuleren van het afweersysteem van het kind. Bij elk kind en type hoest kan weer een ander middel passen. Homeopathie is het gelijkende met het gelijkende genezen. Er zijn tal van middelen die in aanmerking kunnen komen: Cuprum, Coccus cacti, Drosera, Belladonna, Pertussinum, Asclepias tuberosa etc. Door een passend middel te geven wordt het imuunsysteem van het kind extra geprikkeld en geneest het kind veel sneller. Een ander voordeel is dat het kind na de kinkhoest minder vatbaar blijft. Normaal blijven kinderen na een kinkhoest-episode maanden tot een jaar vatbaarder voor allerlei virussen en bacteriën.

(Auteurs: Sonja Obbink en Alex Leupen, artsen voor homeopathie)

Een voorbeeld uit de praktijk 
Behandelend arts: Sonja Obbink

Een meisje van drie-en-een-half jaar komt met klachten van een sinds 4 weken bestaande kinkhoest. Overdag gaat het allemaal nog wel, maar ‘s nachts is het verschrikkelijk: extreme hoestbuien, veel slijm. Vanaf het moment dat ze in bed ligt verergert het alleen maar. In extreme gevallen met ieder uur een hoestaanval.
Een hoestbui begint met vrij rustig hoesten, wordt steeds heftiger, tot ze er bijna in blijft. Ze ziet dan erg bleek om de neus, gaat spugen: dik draderig slijm, groen-geel van kleur. De ademhaling is onrustig en snel.
Haar lichaamstemperatuur is 37,7 graden Celsius. Haar eetlust is sterk verminderd. Bij de hoestbuien kan ze heel boos worden, stampt op de grond. Ze kan ook heel bang zijn. Als het erg is mag ze bij haar ouders in bed, anders is ze gewoon op haar eigen kamer.
Met het homeopathisch middel Pertussinum komt er een ommekeer: de heftigheid van de buien neemt af, het spugen wordt minder. De definitieve verbetering komt met een vervolgmiddel: Asclepias tuberosa. Dan verdwijnt het hoesten, de slijmproduktie neemt af en ze spuugt niet meer. Na twee doses van dit middel is de kinkhoest geheel over.

Andere aandoeningen bij kinderen die goed reageren op homeopathie: eczeem, constitutioneel eczeem, luiereczeem, luierdermatitis, dermatitis, atopie, atopisch eczeem, kindereczeem, babyeczeem, allergie, contacteczeem, seborrhoïsch eczeem, berg, jeuk, dauwworm, astma, astmatische bronchitis (oude naam: CARA), chronische bronchitis, happy wheezer, luchtweginfecties, koemelkovergevoeligheid, koemelkintoleratie, koemelk-allergie, hooikoorts, allergie, luchtweginfecties, oorontstekingen, middenoorontsteking, glue ears, lijmoren, otits serosa, otitis media, otitis externa, gehoorsverlies, gehoorklachten, hoesten, slapeloosheid, buikpijn, schoolbuikpijn, obstipatie, constipatie.

Homeopathie kan een goede ondersteuning geven bij COPD, de infectiegevoeligheid neemt (sterk) af.