Ziekte van Hailey-Hailey

  Ziekte van Hailey-Hailey

Familiaire benigne chronische pemphigus
De ziekte van Hailey-Hailey is een zeldzame, erfelijke huidaandoening. De aandoening werd voor het eerst beschreven in 1939 door de gebroeders Hailey. Meestal komt het familiair voor; er zijn vaak nog andere mensen in de familie met dezelfde klachten. Het kan echter ook spontaan optreden. De oorzaak is een genetische afwijking waardoor de huidcellen zich minder goed aan elkaar hechten. De huid laat makkelijker los en vertoont blaren, wonden en kloven.

Verloop
Er is veel variatie tussen patiënten en tussen familieleden onderling in het ziektebeloop en ziektebeeld. Soms is er maar één plaats aangedaan, bij anderen zijn de afwijkingen uitgebreider. De plekken breiden zich vanuit het midden naar de randen toe uit en genezen in dezelfde volgorde.
Deze afwijkingen treden vooral op in de plooien van het lichaam, zoals de oksels, de liezen, de bilplooi en onder de borsten. Echter ook plaatsen waar veel wrijving optreedt kunnen aangedaan zijn. Ook zweten maakt de huid gevoeliger.
De aandoening begint meestal met rode vlekken, met hierin evt. kleine oppervlakkige wondjes. Er ontstaan blaasjes, blaren en/of puskopjes. Deze kunnen indrogen en of de huid gaat kapot waarna er korsten onstaan. Droge, verharde plekken kunnen gaan kloven, wat erg pijnlijk is.
Als de aandoening langer aanwezig is, kunnen de rode plekken verdikken en kan verweking van de huid optreden, de huid wordt dan nat van weefselvocht. In deze verweekte rode huid kunnen pijnlijke kloven ontstaan.
Verschillende factoren kunnen de loslating van de opperhuidcellen uitlokken dan wel verergeren. Wrijving, warmte, zonlicht, bevriezing, irriterende stoffen en ontstekingen kunnen allemaal de huidklachten doen ontstaan.

Complicaties
De beschadigde huid is een voedingsbodem voor microörganismen. Hierdoor kunnen infecties optreden. Beruchte infecties zijn die met stafylokokken en het herpes simplex virus (koortslip virus). Ook kunnen de plekken in de lichaamsplooien gaan “smetten” waardoor een onaangename geur ontstaat.

Reguliere behandeling van Hailey-Hailey
De ziekte is niet te genezen. De dermatoloog kan in- en uitwendige ontstekingsremmers (corticosteroïden, ciclosporine, isotretinoïne, acitretine), anti-infectiemiddelen (antibiotica, virusremmers) en zweetremmers (botuline injecties, operatieve verwijdering van huid die rijk is aan zweetklieren) voorschrijven.

Homeopathische behandeling van Hailey-Hailey
Homeopatische middelen stimuleren ons zelfhelend vermogen. Bij ziekten werken verschillende onderdelen van ons lichaam samen om de ziekte te overwinnen. Als een deel van onze afweer minder goed werkt, zoals bij een genetische ziekte, dan blijven er nog veel andere functies beschikbaar. Homeopatische middelen helpen het lichaam om alle bronnen van weerstand en herstel actief te maken.
Bij de ziekte van Hailey-Hailey zien we dat de klachten sterk verminderen. Zowel de frequentie van de aanvallen als de ernst van de symptomen nemen bij de meeste patiënten met meer dan 80% af.
Een interessant aspect van de homeopathie is dat een klacht informatie geeft over de kracht en de kwetsbaarheid van die patiënt. Het middel werkt daarmee niet alleen op die ene ziekte maar op het gehele zelfgenezend vermogen. Behandeling van één ziekte heeft vaak ook een positieve invloed op de rest van het lichaam en op andere klachten. Dit zou je een bijwerking kunnen noemen, en wel juist een positieve bijwerking. In de homeopathie is dit eerder regel dan uitzondering. Negatieve bijwerkingen, zelfs lichte, zijn zeldzaam.
In geval van Hailey-Hailey zien we vaak dat de 'positieve bijwerkingen' zijn dat men fitter is, minder infecties heeft van de ademhalingsorganen en dat de darmen beter werken.

(Auteur: Anton Kramer, homeopathisch arts)

Een voorbeeld uit de praktijk
Behandelend arts: Anton Kramer

Anne, een vrouw met de ziekte van Hailey-Hailey
Mevrouw heeft sinds 6 jaar toenemend klachten van plots optredende huidklachten. Binnen een halve dag heeft ze een plekken van 15 centimeter groot. Binnen een paar dagen zitten er plekken op schouders, hals, buik en/of borst. Het begint met kleine blaasjes; ze is er meteen moe bij en voelt zich grieperig.
Na enige tijd gaan de plekken weg. Of ze worden groter en lopen in elkaar over en er ontstaan blaren.
Ook dit kan weer over gaan. Of erger worden; dan gaat de hele aangedane huid open, wordt een open wond waar her en der korsten ontstaan. Ze heeft in het algemeen weinig pijn tenzij er kloven ontstaan.
De plekken genezen uiteindelijk vanuit het midden.
Mevrouw heeft allerlei dingen geprobeerd. Het gaf geen baat om alcohol, varkensvlees, scherpe kruiden koffie en chocola te laten staan.
Ze is bang voor de toekomst; vele familieleden hebben Hailey-Hailey en ze ziet dat een deel van hen er erg veel last van heeft.
Verdere klachten: van jongs af is haar weerstand niet sterk. Ze had als kind al vaak luchtwegklachten. Vaak verkoudheden, griepjes, eventueel met keelontsteking. Ook bij lichte klachten kan ze al moeilijk praten; de keel doet pijn en zit dicht. dit is extra lastig omdat ze veel moet praten voor haar werk.
Na het begin van de behandeling merkt mevrouw al snel verlichting van de klachten. Ze heeft minder vaak huidklachten; en als ze er zijn zijn ze veel lichter dan ze gewend is. Ze heeft dus ook niet meer last van de vermoeidheid en het grieperige gevoel. Ook de infecties van de neus en keel zijn veel minder; dit is een voorbeeld van 'positieve bijwerking' van de homeopatische behandeling.
Na drie maanden (drie consulten) nemen we afscheid. Mevrouw krijgt een paar doses van het homeopatisch middel mee voor zo nodig.
Na twee jaar komt ze weer op consult. Het is lange tijd uitstekend gegaan maar sinds twee maanden nemen de klachten toe. De aanleiding is waarschijnlijk dat er veel stress was in haar leven; zowel privé als op het werk gebeurden er zware dingen.
Ik geef haar een middel om de stress te helpen verwerken. Tevens herhalen we haar middel voor de ziekte van Hailey-Hailey. Na korte tijd is ze weer helemaal op de rit. Eens in de twee tot zes maanden heeft ze een dosis nodig. Ze voelt zich goed, heeft zelden, en dan lichte, klachten van haar huid.

Tweede casus
Carel, man van 45 jaar met ziekte van Hailey-Hailey
Hij heeft al een groot deel van zijn leven forse klachten. Een ziekteperiode begint met blaren die snel breken; er komt vocht uit en dit gaat over in pus. Hij voelt zich koortsig, ziek, moe, duf, misselijk. De huid doet erg pijn en gloeit. Er ontstaan diepe wonden die op kraters lijken. Het vocht uit de blaren en wonden ruikt vies, naar eiwit of af en toe naar oude vis. De klachten komen overal voor; maar borst en geslachtsdelen zijn extra aangetast.
Naast de Hailey-Hailey heeft patiënt last van plasklachten, astma en vermoeidheid sinds een longontsteking vijf jaar geleden.
De behandeling heeft in de loop van vier maanden een uitstekend resultaat. Eerst nemen de meeste, maar niet alle, plekken af. Minder aanvallen en klachten veel lichter. Ook is hij niet meer moe van de uitslag en het doet veel minder pijn. In de loop van de eerste maanden nemen ook de laatste plekken af. De gezwollen lymfklieren die hij altijd had door de ontstekingen zijn aan het verdwijnen.
Wel klaagt hij nog over algemene vermoeidheid die hij sinds een zware longontsteking heeft gehouden. In de homeopathie nemen we andere klachten er graag bij. De patiënt krijgt daardoor meer weerstand, dat is gunstig voor hem/haar. Maar belangrijker, de hoofdklacht, hier Hailey-Hailey, wordt beter overwonnen. Daarom geef ik patiënt twee middelen om de late effecten van de longontsteking te overwinnen. Hierna gaat het hem algemeen goed. In de loop van de 9 jaar na de start van de behandeling heeft hij nog twee maal gebeld voor een dosis van zijn middel. Verder is hij vrijwel klachtenvrij.

De patiënt blijft onder controle van de specialist en blijft zo nodig de reguliere medicatie doorgebruiken. De homeopathische medicatie kan gecombineerd worden met reguliere medicijnen en zalven, als de klachten sterk verbeteren kan de reguliere dosering afgebouwd worden (in overleg met de specialist).

Zelfgenezend vermogen
Alex Leupen, arts voor homeopathie

Homeopathie is gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. Het lichaam is in staat het dysfunctioneren van het immuunsysteem zelf op te lossen, hiervoor zoekt de homeopathisch arts een middel uit dat past bij de specifieke klachten en het karakter van de patiënt. Er zijn tal van middelen die in aanmerking kunnen komen. Het voordeel van homeopathie is dat je een potentie van een middel inneemt, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Het middel werkt door het zelfherstellend vermogen te activeren en heeft weinig bijwerkingen. De pemphigus wordt 'van binnen uit' behandeld en niet uitwendig zoals de dermatoloog doet met zalven. Homeopathie werkt via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat je niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de vier tot zes weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden.

Andere huidaandoeningen die goed kunnen reageren op homeopathische geneesmiddelen: acné, acné vulgaris, acné conglobata, jeugdpuistjes, acné rosaceae, couperosa, eczeem, constitutioneel eczeem, seborrhoisch eczeem, dyshidrotisch eczeem, impetigo (krentenbaard), psoriasis, pityriasis versicolor, huidschimmel, voetschimmel, 'zwemmerseczeem', hydradenitis inguinalis, hydradenitis axillaris, pemphigus, handeczeem, kapperseczeem, contacteczeem, allergische huidklachten, psoriasis, hoofdroos, wondroos, erysipelas, gorelroos, herpes zoster (en post-herpetische neuralgie), andere vormen van pemphigus.