Post-whiplash-syndroom

Post-whiplash-syndroom

Het woord whiplash betekent letterlijk 'zweepslag'. Met whiplash wordt alleen de plotselinge slingerbeweging van het hoofd en de nek ten opzichte van de romp bedoeld, die tijdens het ongeval wordt gemaakt. Door het ongeval kan men een hersenstamschudding hebben opgelopen, ook wel whiplashletsel genoemd. Meestal ontstaat dit door een kop-staart-botsing tussen twee auto’s. Men noemt het ook wel een flexie-extensie-trauma van de cervicale wervelkolom (andere term: acceleratie-deceleratie-trauma).

De meeste mensen denken bij een post-whiplash-syndroom alleen aan nekklachten maar eigenlijk is er sprake van een hersenstamschudding waarbij allerlei automatische functies gestoord zijn, bijvoorbeeld de regulatie van het evenwicht in het zwaartekrachtveld.

Vaak ziet men de volgende symptomen:
- nekklachten (let op: dit hebben niet alle whiplash-patiënten).
- overgevoeligheid voor prikkels, met name geluid (hyperacusis).
- evenwichtsstoornissen en duizeligheid.
- cognitieve stoornissen: geheugenproblemen, concentratiestoornissen.
- vegetatieve ontregeling (dysregulatie autonome zenuwstelsel).

(Auteur: Alex Leupen, homeopathisch arts)

Homeopathische behandeling van klachten na een whiplash

Allereerst is het belangrijk dat een whiplash-patiënt rust neemt. Veelal is het niet mogelijk full-time te werken, de belastbaarheid kan sterk afgenomen zijn. Veelal verdient het aanbeveling (tijdelijk) minder te gaan werken zodat de hersenstam kan genezen. Daarnaast is het belangrijk dat men niet naar een paramedicus gaat die de nek gaat manipuleren, zoals een fysiotherapeut of een chiropracter. Manipulaties verergeren vaak de post-whiplash-klachten. Het beste werkt osteopathie, met name craniosacraaltherapie is een zachte maar doeltreffende methode.

Homeopathie is gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. Het lichaam is in staat de klachten van de hersenstamschudding zelf op te lossen, hiervoor zoekt de homeopathisch arts een middel uit dat past bij de specifieke klachten en het karakter van de patiënt. Er zijn tal van middelen die in aanmerking kunnen komen, zoals Arnica, Hypericum, Cicuta, Theridion, Bambusa etc. Door elke maand een dosis in te nemen van twee granules (korrels) van een specifiek homeopathisch geneesmiddel, zie je meestal na een tot twee maanden veranderingen. Het voordeel van homeopathie is dat je een potentie van een middel inneemt, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Het middel werkt door het zelfherstellend vermogen te activeren en heeft weinig bijwerkingen. Homeopathie werkt via informatieoverdracht.
Een ander voordeel is dat je niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de vier tot zes weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden. Het herstel bij whiplash-klachten gaat nogal eens langzaam, neurlogische problemen vragen nu eenmaal veel geduld. Het is alsof de harde schijf van de computer zelf een defect vertoont. Homeopathie kan goed gecombineerd worden met een behandeling bij de osteopaat of craniosacraaltherapeut.

(Auteur: Alex Leupen, homeopathisch arts)

Een voorbeeld uit de praktijk
Behandelend arts: Alex Leupen

Een 54-jarige vrouw komt op in september 2007 consult met klachten van hoofdpijn en duizeligheid. Ze is in september 2006 heel hard op haar hoofd gevallen. Sedertdien heeft ze veel klachten.
De klachten voelen als een druk op het hoofd, hoofdpijn vanuit de nek, “alsof een helm over je hoofd”. De klachten zijn erger door sporten, langdurig praten, bukken en lezen. Ze heeft dagelijks hoofdpijn. Het belemmert haar ook met huishoudelijke activiteiten zoals strijken of aan de naaimachine werken. Ik vertel haar dat de klachten wijzen op een post-whiplash-syndroom. Ze is zelf al begonnen met caesartherapie, ik vertel haar dat dat goed te combineren is met homeopathie.
Ik schrijf haar het homeopathisch middel Bambusa 200K voor, elke maand een dosis van 2 granules. Na een maand zijn de klachten 50 % verbeterd, na 4 maanden zijn de klachten grotendeels weg. Ze zegt: “Het gaat wonderbaarlijk goed. De hoofdpijn is nagenoeg weg.” De behandeling wordt voorlopig voorgezet om de verbetering te consolideren.

Publicatie met toestemming van de patiënt

Begrippen: whiplash, post-whiplash-syndroom, post-whiplash-klachten, cervicaal trauma, cervicaal syndroom, hoofdpijn, nekpijn, nekklachten, duizeligheid, evenwicht, evenwichtsstoornis, hyperacusis, overgevoelig voor geluid, highly sensitive person, hoogsensitieve persoon, HSP, flexie-extensie trauma, wervelkolom, rugpijn, rugklachten, acceleratie-deceleratie trauma, kopstaartbotsing, auto-ongeluk, kettingbotsing, niet-aangeboren hersenletsel, hersenschudding, commotio, post-commotionele syndroom, brain injury, letselschade, letselschadeprocedure, osteopathie, cranio-sacraal therapie (CST).