Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit

Wat is bekkenpijn en bekkeninstabiliteit?
Er zijn drie benamingen voor deze klachten in omloop, die nogal eens door elkaar gebruikt worden:
* bekkenpijn,
* bekkeninstabiliteit en
* symfysiolyse (symfysiolysis).

Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat het bekken beweeglijker wordt: de bekkenbanden verslappen waardoor de botten wat verder uit elkaar komen te liggen. Bij de bevalling biedt deze verwijding meer ruimte om het kind te laten passeren. De verslapping van de bekkenbanden gaat meestal zonder klachten. Vrouwen krijgen hooguit wat last van de onderrug. Bij sommige vrouwen zorgt de bandenverslapping voor veel pijn, en moeite met bewegen. Deze combinatie van pijn en bewegingsproblemen noemen we bekkeninstabiliteit.

Symfysiolyse betekent letterlijk het oplossen (lyse) van de verbinding (symfyse) tussen de twee schaambeenderen. In werkelijkheid lost deze verbinding niet echt op, maar wordt zij weker en rekbaarder. De term symfysiolyse is eigenlijk alleen van toepassing bij een extreem losse verbinding tussen de twee schaambeenderen. Echte symfysiolyse komt zeer zelden voor.

Bekkenpijn wordt veroorzaakt door instabiliteit van het bekken. Naarmate het bekken instabieler is kunnen de pijnklachten en de functiebeperking ernstiger zijn.

Pijnklachten
De volgende pijnklachten wijzen op bekkeninstabiliteit. Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies, of de schede.
Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen.
Pijn rond de stuit (het laagste punt midden onder in de rug). De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg, hardlopen of andere schokkerige bewegingen.

(Redactie: Alex Leupen, homeopathisch arts)

Homeopathie en bekkeninstabiliteit 

Klachten van bekkeninstabiliteit reageren vaak goed op homeopathische middelen. Als homeopathisch artsen gaan we ervan uit dat met een goed gekozen homeopathisch middel het mogelijk is het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Door de patiënt elke maand een dosis te geven van twee granules (korrels), zie je meestal na een tot twee maanden belangrijke veranderingen. Het voordeel van homeopathie is dat je een potentie van een middel geeft, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Het middel werkt door het zelfherstellend vermogen te activeren. Homeopathie werkt via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat men niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de vier tot zes weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden.

Homeopathie is niet schadelijk voor de ongeboren vrucht omdat de middelen verdund zijn. Het middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van de persoon. Er zijn tal van middelen die een (sterke) verbetering van bekkenklachten kunnen geven, bijv. Bellis perennis, Calcium phosphoricum, Caulophyllum, Trillium pendulum, etc. Als homeopathisch arts selecteer je een enkelvoudig middel, je geeft één middel tegelijk. Ook klachten van bekkeninstabiliteit die blijven bestaan na de bevalling reageren vaak goed op homeopathie, soms zelfs nog jaren later.

De homeopathische behandeling kan goed samengaan met fysiotherapie, Mensendieck etc. Homeopathie is mild, natuurlijk en mensvriendelijk. Bij de bereiding worden er geen proefdieren gebruikt.

Homeopathie is een veilige oplossing voor veel klachten tijdens de zwangerschap, denk ook aan zwangerschapsmisslijkheid en -braken, moeheid, ischias, klachten van het S.I.-gewricht en harde buiken.

(Auteur: Alex Leupen, homeopathisch arts)

Een voorbeeld uit de praktijk.
Behandelend arts: Alex Leupen

Een vrouw van 26 jaar, getrouwd, heeft 2 kinderen en wil graag weer zwanger worden. In de tweede zwangerschap had ze last van ernstige klachten van bekkeninstabiliteit. Ze komt in december 2001 met de vraag om homeopathische ondersteuning om deze klachten te voorkomen.

De tweede zwangerschap had ze vanaf 20 weken ernstige bekkeninstabiliteit, ze is toen (tijdelijk) gestopt met werken. Pijn stuitje uitstralend naar de billen. Stekende pijn symfyse, uitstralend naar bovenbenen. Het huishouden met een dochter van 2 jaar lukte niet meer, haar moeder kwam in huis om mee te helpen.
Tot 1,5 jaar na de tweede bevalling bleef ze bekkenklachten houden. Na tweede zwangerschap heeft ze een miskraam gehad, ze had hier veel verdriet van.

Afgesproken werd dat ze zodra ze zwanger zou worden het homeopathisch geneesmiddel Trillium pendulum 200K (2 korrels per maand) zou innemen. Dit gebeurde eind januari 2002. De derde zwangerschap verliep (met homeopathische ondersteuning) nagenoeg zonder klachten van bekkeninstabiliteit. Ze voelde zich energiek , “ik kan me vrij en soepel bewegen”. Na 9 maanden is ze bevallen van een gezonde zoon.

Begrippen: homeopathie, zwangerschap, bevalling, symfyse, symfysiolysis, bekkeninstabiliteit, bekkenpijn, bekkenklachten.

Andere klachten tijdens de zwangerschap die goed reageren op homeopathie: klachten S.I.-gewricht, zwangerschapsischias, ischias, zwangerschapsmisselijkheid, zwangerschapsbraken, hyperemis gravidarum, zwangerschapsjeuk, pruritus gravidarum, kuitkrampen, harde buiken, moeheid.

Klachten na de bevalling die goed reageren op homeopathie: post-natale depressie, moeheid, moeheid na bloedverlies, borstontstekingen (mastitis), lactatieproblemen. Denk ook aan huilbabies en babies met buikkrampjes, koemelkovergevoeligheid of eczeem (dauwworm).