Algemeen
Homeopatisch Artsencentrum Utrecht

Het Homeopatisch Artsencentrum Utrecht is een polikliniek voor homeopathie. In principe worden alle klachten homeopatisch behandeld.

Het centrum is opgericht in 1987 door 3 homeopatische artsen.
Nu werken 7 homeopatische artsen in het centrum. De artsen zijn universitair opgeleid en hebben veel praktijkervaring.

Alle artsen zijn lid van de AVIG-VHAN, Vereniging Homeopatische Artsen Nederland. Zij houden zich aan de klachtenregeling van de AVIG. De intake duurt een uur, het vervolgconsult een half uur. We werken als algemeen artsen, de intake bestaat uit een medisch consult. Er vindt een anamnese plaats (interview), tevens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Zo nodig wordt er een bloedonderzoek ingezet en worden er bestaande bloeduitslagen opgevraagd. De behandeling bestaat uit adviezen op het gebied van voeding, beweging en stress (life style geneeskunde), homeopathie en in veel gevallen vitamines en supplementen.

Communicatie met collega’s is een goede zaak. Vandaar dat regelmatig berichten naar uw huisarts worden gestuurd, met uw goedvinden.

Voor een indicatie van (lichamelijke en psychische) klachten die goed op homeopathie kunnen reageren: Top 40.

Naast het behandelen van patiënten wordt er ook onderzoek gedaan naar de behandeling van auto-immuunziekten als Multipele Sclerose (M.S.), primaire biliaire cirrhose (PBC), de ziekte van Wegener, sclerodermie, psoriasis, de ziekte van Hashimoto, de ziekte van Bechterew, colitis ulcerosa, arthritis psoriatica, de ziekte van Crohn en reuma (rheumatoïde arthritis). Uit dit onderzoek is een nieuwe groep geneesmiddelen voortgekomen, de Lanthaniden. De resultaten van de behandeling van auto-immuunziekten met Lanthaniden zijn zeer bemoedigend.

Per 1 maart 2014 hebben we de Vrouwenpoli opgericht: Heel de Vrouw. U kunt zich aanmelden voor een intake op de Vrouwenpoli via de secretaresse: telefoon 030-2524050 (op werkdagen van 9-12 uur en van 13.30-16 uur).Vanuit het buitenland: 0031 30 2524050. U kunt voor overleg of info bellen met de contactpersoon van de Vrouwenpoli: Sonja Obbink, arts voor homeopathie (030-2524050, tussen 12 en 13 uur op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag).

Migraine reageert vaak goed op homeopathie, de aanvallen nemen sterk af en de pijn en duur van de aanval neemt af. Ook spanningshoofdpijn en aangezichtspijn (neuralgie) verbeteren sterk met homeopathie. Dit kan in combinatie met reguliere medicatie. In het Homeopathisch Artsencentrum Utrecht behandelen artsen al 25 jaar met succes op homeopathische wijze patiënten met hoofdpijn en migraine. Per 1 november 2013 is de Poli Hoofdpijn en Migraine in het Homeopathisch Artsencentrum Utrecht opgericht. Op deze poli werken 8 ervaren homeopathisch artsen samen om hoofdpijn en migraine op een natuurlijke wijze te behandelen.

U kunt zich aanmelden voor een intake op de Poli Hoofdpijn en Migraine via de secretaresse: telefoon 030-2524050 (op werkdagen van 9-12 uur en van 13.30-16 uur).

Speciale aandacht wordt in het Homeopathisch Artsencentrum Utrecht ook besteedt aan zeldzame ziekten: denk aan de ziekte van Hailey-Hailey (Hailey-Hailey), de ziekte van Wegener en de ziekte van Behcet. Door de afweer van de patiënt te versterken geven deze ziekten veel minder klachten, homeopathie kan goed gecombineerd worden met reguliere medicatie. Bij elke patiënt wordt na een uitgebreide intake een specifiek geneesmiddel uitgezocht, homeopathie is maatwerk.

Er zijn veel vrouwen in Nederland die moeilijk zwanger kunnen worden zonder duidelijke oorzaken. Er zijn bij gynaecologisch onderzoek geen afwijkingen te vinden: er is sprake van een eisprong en een regelmatige cyclus, baarmoeder en eileiders vertonen geen afwijkingen, het sperma van de mannelijke partner is van voldoende kwaliteit. Desondanks vindt er geen bevruchting of innesteling plaats. Per 1 september 2011 is de Poli Fertiliteit in het Homeopathisch Artsencentrum Utrecht opgericht. Op deze poli werken 9 homeopathisch artsen samen om fertiliteitsproblemen op een natuurlijke wijze te behandelen. Ook als er sprake is van een hormonale ontregeling, cyclusproblemen of duidelijke afwijkingen in baarmoeder of eileiders kan homeopathie de kans op een zwangerschap aanzienlijk vergroten: denk aan het PCOS, verklevingen eileiders, onregelmatige cyclus etc. Voor meer informatie: Poli Fertiliteit van het Homeopathisch Artsencentrum Utrecht: aanmelden per telefoon 030-2524050 (op werkdagen van 9-12 uur en van 13.30-16 uur).

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap klachten van bekkeninstabiliteit (symfysiolyse), deze klachten reageren vaak erg goed op homeopathie. Homeopathie is niet schadelijk voor de ongeboren vrucht. Ook andere klachten tijdens de zwangerschap reageren vaak goed op homeopathie, zoals moeheid, zwangerschapsmisselijkheid, zwangerschapsbraken en zwangerschapsjeuk. Evenals klachten na de bevalling, zoals postnatale depressie of borstontstekingen.

Veel mensen hebben last van het prikkelbare darmsyndroom, of te wel PDS, IBS of spastisch colon. Deze klachten verbeteren vaak sterk op een goed gekozen homeopathisch geneesmiddel (homeopathie is maatwerk).

Homeopathie kan het herstel na een whiplash ondersteunen en versnellen, het kan goed gecombineerd worden met osteopathie of cranio-sacraaltherapie (post-whiplash-syndroom).

Veel mensen houden klachten van bijv. chronische moeheid na het doormaken van een infectieziekte als de ziekte van Lyme, ziekte van Pfeiffer, toxoplasmose en soms na een griep (post-viraal syndroom). Deze klachten kunnen sterk verbeteren met homeopathie. Per 1 januari 2014 hebben we de Poli Lyme opgericht.

De homeopathische behandeling van de ziekte van Lyme is gericht op:
– versterken van het eigen immuunsysteem.
– versterken van de energiehuishouding.
– in kaart brengen van en behandelen van evt. co-infecties.

Indien noodzakelijk kan er verder bloedonderzoek aangevraagd worden. Daarnaast wordt er gekeken naar bijv. de bloedspiegel van vitamine D3, deze is vaak erg laag bij de ziekte van Lyme. Zo nodig worden er naast homeopathie ook vitamines en supplementen voorgeschreven. Ook het voorschrijven van kruiden behoren tot de mogelijkheden, bijv. samento. Indien de patiënt niet voorspoedig herstelt wordt het dossier in het volledige team van acht artsen besproken.

U kunt zich aanmelden voor een intake op de Poli Lyme via de secretaresse: telefoon 030-2524050 (van 9-12 uur en van 13.30-16 uur). Vanuit het buitenland: 0031 30 2524050.

Homeopathie is niet alleen toe te passen bij lichamelijke aandoeningen, ook psychische klachten reageren vaak goed op homeopathie. Denk aan angst- en paniekaanvallen, de obsessieve-compulsieve stoornis (OCS, dwanggedachten en dwanghandelingen), depressies, post-natale depressie, hyperventilatie, burn-out en post-traumatisch-stress-syndroom (PTSS). Ook slaapproblemen en slapeloosheid reageren goed op homeopathie. Homeopathische geneesmiddelen vormen een natuurlijk alternatief voor benzodiazepines!

Veel kankerpatiënten houden klachten van moeheid na chemotherapie, bestraling of hormonale therapie, deze klachten reageren vaak goed op homeopathie: moeheid na kanker.

Homeopathie werkt ook goed bij hormonale klachten bij vrouwen, zoals zwangerschapsmisselijkheid, post-natale depressie,
pre-menstrueel syndroom (PMS), menstruatiepijnen (dysmenorroe) en overgangsklachten (menopauze), zoals opvliegers.

Naast volwassenen worden ook veel kinderen homeopathisch behandeld, denk aan klachten als eczeem, oorontstekingen, allergie, hooikoorts, astma, astmatische bronchitis, kinkhoest, maar ook gedrags- en leerproblemen als ADHD, dyscalculie, PDD-nos, dyslexie, NLD en autisme kunnen met homeopathie (sterk) verbeteren.

Homeopathie kan goed werken bij terugkerende KNO-klachten als sinusitis, oorontstekingen, keelontstekingen en stemklachten. In het Homeopathisch Artsencentrum Utrecht komen al 25 jaar kinderen met keel-, neus- en oorklachten die goed reageren op homeopathische middelen. We hebben besloten om per 1 oktober 2012 een poli KNO op te richten. Kinderen en volwassenen met de volgende klachten kunnen zich aanmelden: terugkerende middenoorontstekingen, glue ears (‘vocht achter het trommelvlies’), otitis externa en eczeem van de uitwendige gehoorgang, terugkerende ontstekingen van de keelamandelen (tonsillitis), problemen met de neusamandel, terugkerende voorhoofdsholte- en bijholte-ontstekingen of chronische sinusitis, allergische neusklachten, neuspoliepen en hooikoorts, syndroom en de ziekte van Ménière, duizeligheid vanuit het binnenoor, oorsuizen (tinnitus). Een bijzonder aandachtsgebied is stemklachten bij zangers en acteurs.

U kunt uw kind of uzelf aanmelden voor een intake op de Poli KNO via de secretaresse: telefoon 030-2524050 (op werkdagen van 9-12 uur en van 13.30-16 uur).

De tics en de ontremming (bijv. het uiten van schuttingtaal) bij Gilles de la Tourette kunnen aanzienlijk verminderen met behulp van homeopathische behandeling, zowel bij kinderen als bij volwassenen.

Een nieuwe ontwikkeling is de homeopathische behandeling van kinderen en volwassenen met overgewicht (adipositas, obesitas). Dieten en bewegen leiden tot een grotere gewichtsafname door de combinatie met homeopathie. Het lichaam zoekt dan zelf de balans.