Eczeem

Veel kinderen (en volwassenen) hebben last van atopisch of constitutioneel eczeem. Bij zuigelingen noemen we het dauwworm, vaak een nattend eczeem in het gezicht. Later ontstaat er droog eczeem in de gewrichtsplooien, vaak jeukend. De huisarts en dermatoloog behandelen eczeem met zalven, veelal corticosteroïdzalven. Nadeel: de huid wordt dun en kwetsbaar.Ouders moeten blijven smeren, zodra ze stoppen komt het eczeem terug.

Eczeem is geen eindtoestand. Als homeopathisch artsen gaan we ervan uit dat met een goed gekozen homeopathisch middel het mogelijk is het zelfgenezend vermogen van het kind te stimuleren. Eczeem komt van binnen uit en kan dan ook alleen van binnen uit genezen worden. Dit geldt ook voor kinderen en volwassenen met seborrhoïsch eczeem en contacteczeem. Door het kind elke maand een dosis te geven van twee granules (korrels), zie je meestal na een tot twee maanden belangrijke veranderingen. Het voordeel van homeopathie is dat je het kind een potentie van een middel geeft, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Het middel werkt door het zelfherstellend vermogen te activeren. Homeopathie werkt via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat het kind niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de vier tot zes weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden, veel kinderen beschouwen ze als ‘snoepjes”.
Het middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van het kind. Er zijn tal van middelen die een (sterke) verbetering van eczeemklachten kunnen geven, bijv. Calcium carbonicum, Cicuta, Graphites, Mezereum, Oleander, Sulphur, Viola tricolor etc. Als homeopathisch arts selecteer je een enkelvoudig middel, je geeft één middel tegelijk.

De homeopathische behandeling kan goed samengaan met reguliere zalven of anti-histaminica. Zodra het eczeem verbetert gaat men vanzelf veel minder smeren. Homeopathie is mild, natuurlijk en kindvriendelijk. Bij de bereiding worden er geen proefdieren gebruikt.

(Auteur: Alex Leupen, homeopathisch arts)

Een voorbeeld uit de praktijk

Een jongetje met eczeem
Behandelend arts: Alex Leupen.
Publicatie met toestemming van de ouders.

Hans is 16 maanden oud als hij voor het eerst op het spreekuur komt. Een vrolijk en actief jongetje met blonde haren en blauwe ogen. Hans heeft veel last van eczeem op de polsen (handrugzijde), in de knieholtes, op de kuiten en achter de oren. Hij heeft snel last van smetten: liezen, bilnaad, balzakje, achter de oren. Het eczeem is opgekomen met 3 maanden, na het afbouwen van de borstvoeding. Als zuigeling ook last van berg (vaste korsten, witgeel van kleur).
De huid is rood, droog en verdikt met veel krabeffecten. De ouders gebruiken teerzalf. Hans krabt tot bloedens toe. De jeuk is erger met koud weer. De uitslag in de bilnaad is erger met tanden krijgen. Soms heeft hij last van brijige, stinkende ontlasting, dan krijgt hij ook meer uitslag rond de anus en op zijn balzakje.

Soms moet je als homeopathisch arts zoeken naar een middel dat aanslaat. De eerste 3 middelen gaven een beetje verbetering, daarna kreeg Hans het homeopathisch geneesmiddel Oleander. Toediening: twee korreltjes (potentie 200K) onder de tong laten smelten (éénmalige dosis!). Zes weken later was het eczeem grotendeels verdwenen, tevens was de jeuk veel minder. Tot op heden is het eczeem nagenoeg weggebleven.

Begrippen: eczeem, constitutioneel eczeem, luiereczeem, luierdermatitis, dermatitis, atopie, atopisch eczeem, kindereczeem, babyeczeem, allergie, contacteczeem, seborrhoïsch eczeem, berg, jeuk, homeopathie, homeopathisch geneesmiddel, dauwworm, ontstoren, vaccinaties, inentingen, desensibilisatie.

Andere atopische klachten die goed reageren op homeopathie: astma, astmatische bronchitis (oude naam: CARA), chronische bronchitis, happy wheezer, luchtweginfecties, koemelkovergevoeligheid, koemelkintoleratie, koemelk-allergie, voedselallergie, hooikoorts, allergie. Homeopathie kan een goede ondersteuning geven bij COPD, de infectiegevoeligheid neemt (sterk) af.

Is er duidelijk sprake van een gevoeligheid voor een specifiek allergeen, dan kan dat homeopathisch ontstoord worden, een vorm van desensibilisatie. Ontstoren kan bij een allergie voor katten, honden, cavia’s, hamsters, muizen, paarden, boompollen, graspollen, pollen, huisstof, hisstofmijt. Ontstoren kan ook bij de negatieve gevolgen van vaccinaties (inentingen), het zgn. post-vaccinatie syndroom, of te wel post-vaccinaal syndroom.(PVS).