Dwanggedachten en -handelingen

De obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) is een psychische aandoening die in het DSM-IV is gecategoriseerd als angststoornis. De oude naam van de aandoening is dwangneurose. OCS komt in verschillende vormen voor, maar het meest voorkomende kenmerk is een obsessieve drang om bepaalde handelingen uit te voeren, die rituelen worden genoemd. De OCS-patiënt voert deze dwanghandelingen (compulsies) uit als reactie op dwangmatige gedachten (dwanggedachten, obsessies). Voor anderen lijken deze handelingen overbodig en zij hebben ook geen oog voor de details, maar voor de patiënt zijn deze handelingen van vitaal belang en moeten volgens een bepaald patroon worden uitgevoerd om vermeende nadelige gevolgen te voorkomen. Voorbeelden zijn het zeer vaak controleren of een deur gesloten is of het overmatig vaak wassen van de handen (niet te verwarren met de specifieke smetvrees of mysofobie).

De reguliere behandeling van OCS kan bestaan uit een vorm van gedragstherapie of cognitieve gedragstherapie. Daarnaast wordt vaak medicatie voorgeschreven als SSRI’s (bijv. fluoxetine of paroxetine) of andere psychofarmaca als venlafaxine (bekend onder de naam Efexor).

(Redactie: Alex Leupen, homeopathisch arts)

Homeopathie en dwanggedachten/dwanghandelingen

De homeopathisch arts behandelt de OCS als een blokkade in het zelfregulerend vermogen. Een vitaal mens heeft levenslust, voelt zich in balans en heeft de energie zijn problemen op te lossen, bij een persoon met dwanggedachten is dit vermogen geblokkeerd. Als homeopathisch arts gaan we ervan uit dat met een goed gekozen homeopathisch middel het mogelijk is de psychologische balans van de patiënt te herstellen. Door elke 2-4 weken een dosis in te nemen van twee granules (korrels) van een homeopathische remedie, zie je meestal na een tot twee maanden significante veranderingen. Het voordeel van homeopathie is dat je de patiënt een potentie van een middel geeft, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Dit betekent dat er nauwelijks bijwerkingen optreden. Het middel werkt door het zelfregulerend vermogen te activeren via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat men niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de twee tot vier weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden.
Het middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van de patiënt. Er zijn tal van middelen die een ondersteuning kunnen geven aan mensen met dwanggedachten en dwanghandelingen, bijv. Agaricus, Conium maculatum, Ginkgo biloba, Hydrastis, Ratanhia, Rhus toxicodendron etc. Als homeopathisch arts selecteer je een enkelvoudig middel, je geeft één homeopathische remedie tegelijk.

Het is geen probleem indien men reeds een anti-depressivum gebruikt. Er wordt gestart met de homeopathische behandeling naast het anti-depressivum, na enkele maanden kan de reguliere medicatie eventueel worden afgebouwd of verlaagd qua dosering indien de homeopathische behandeling aanslaat (in overleg met huisarts of psychiater).

(Auteur: Alex Leupen, homeopathisch arts)

Een vrouw met smetvrees én een sinusitis 
Behandelend homeopathisch arts: Maria Klompé

Deze vrouw van 45 jaar, werkzaam als verpleegkundige en moeder van 3 kinderen, komt eind 2007 op het spreekuur met de vraag of haar smetvrees oplosbaar zou zijn met homeopathie.
De smetvrees bestaat sinds haar eerste zwangerschap en werd bij iedere zwangerschap sterker. Zij moet continu haar handen wassen om de angst voor besmetting te onderdrukken.
In haar beroep als verpleegkundige is de smetvrees een groot probleem. Steeds maar handen wassen vertraagt haar werk en levert haar kritiek op.
Zij is verder zeer precies in haar werk, en heeft graag de controle; dit is al van jongsaf een karaktertrek. Zij voelt zich ook snel schuldig, vooral als het om haar kinderen gaat; de smetvrees is eigenlijk angst dat zij haar kinderen zou kunnen besmetten, met bacterien uit het ziekenhuis. Zij gebruikt ook al een tijdje een angstregulerend regulier geneesmiddel, dat de klachten wel heeft doen afnemen maar verdwenen zijn ze niet.
Met de eerste homeopathische middelen verbetert de situatie maar weinig. Dan komt na het derde homeopathische middel een al oudere klacht: sinusitis boven; na een verkoudheid heeft zij veel pijn in de kaakholten en hoofdpijn; en de verkoudheid zit echt vast. Dit kent zij nog van heel vroeger. Zij had het nu al een tijd niet gehad. Ik vraag tijdens dit consult opnieuw waarom ze toch zo bang is anderen te besmetten. Dan vertelt zij dat zij het ondraaglijk vindt als ze iemand zou besmetten, omdat de wereld al zo rauw is: zij wil niet nog meer ellende veroorzaken. Dat besef werd nog groter toen zij kinderen kreeg die zo volkomen onschuldig en afhankelijk van haar zijn.
Dit gegeven maakt dat zij nu een plantaardig middel voorgeschereven krijgt, Hydrastis, dat bekend is voor deze grote kwetsbaarheid in een rauwe wereld, de neiging alles te willen beheersen, en dat óók van ouds bekend is voor de behandeling van sinusitis.
Nadien verdwijnt de sinusitis; ook bij een volgende verkoudheid lost zij die zelf op, zonder hulpmiddelen. Een sinusitis heeft zij niet meer gehad.
Nog belangrijker: de smetvrees verdwijnt geheel; zij bouwt de angstremmer af en gebruikt sedertdien niets meer. De smetvrees is niet meer teruggekomen. Ruim een jaar later maakt zij het nog steeds heel goed: zonder sinusitis, zonder smetvrees en zonder medicijnen! Deze casus is een voorbeeld van de werkwijze van de homeopathisch arts, bij de keuze van het passende homeopathisch middel wordt zowel naar de psychische als naar de lichamelijke klachten gekeken.
Publicatie met toestemming van de patiënt.

Begrippen: homeopathie, dwanghandelingen, dwanggedachten, OCS, de obsessieve-compulsieve stoornis, dwangneurose, smetvrees, dwangmatig handen wassen.

Andere psychische klachten die goed reageren op homeopathie: angststoornis, angstklachten, fobie, fobische klachten, depressie, post-natale despressie, vitale depressie, reactieve depressie, langdurig rouwproces, hyperventilatie, hyperventilatiesyndroom, paniekstoornis, paniekaanvallen, neurose, relatieproblemen, mid-life crisis, slapeloosheid, slaapproblemen, slaapstoornis, straatvrees, pleinvrees, claustrofobie, bloosfobie, sexuele klachten (impotentie, libidoverlies, ejaculatio precox), vaginisme.