Arthritis psoriatica

Artritis psoriatica is een gewrichtsaandoening die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis. Artritis psoriatica begint vaak tussen de twintig en dertig jaar, maar het kan in principe op iedere leeftijd beginnen. De ernst van de ziekte en het verloop ervan verschilt van persoon tot persoon. Ook kan het zich op heel verschillende manieren uiten.
De psoriasis-patiënt kan veel huidklachten hebben en nauwelijks gewrichtsklachten. Het kan ook zijn dat hij het meeste last hebt van de gewrichten, en dat de huidklachten pas aan het licht komen bij het zoeken naar de oorzaak van de gewrichtsklachten. De huidklachten en eventuele gewrichtsklachten hoeven niet tegelijkertijd voor te komen. Het kan zijn dat hij pas jaren na de gewrichtsklachten last van de huid krijgt, of juist andersom.
Ook kunnen de huidklachten en eventuele gewrichtsklachten zich verschillend ontwikkelen. De huidaandoening kan bijvoorbeeld mild zijn, terwijl de gewrichtsklachten meer problemen geven.
Artritis psoriatica is een ziekte van het bewegingsapparaat. Daarom wordt het tot reumatische aandoeningen gerekend. Artritis rsoriatica kan op reumatoïde artritis, een vorm van chronische ontstekingsreuma lijken, maar kent meestal een milder verloop.
Bij artritis psoriatica raken de gewrichten ontstoken. Meestal gaat het om kleine gewrichten van handen en voeten. In de handen zijn het vooral de eindgewrichtjes van de vingers die in het ontstekingsproces betrokken raken. De ontsteking kan zich echter ook in grote gewrichten voordoen, zoals in een elleboog of knie. Bij sommige mensen raken de gewrichten onder in de rug of in het bekken ontstoken.

(Auteur: Alex Leupen, homeopathisch arts)

Vereniging voor jonge mensen met een reumatische aandoening
Info: http://www.jongwans.nl