Angst- en paniekstoornissen

Veel mensen hebben last van angst- en paniekaanvallen, als dit veelvuldig gebeurd spreekt de psychiater van een angst- en/of paniekstoornis. Vaak uit dit zich in hevige psychische en lichamelijke klachten, denk aan:

1. hartkloppingen, bonzend hart of versnelde hartactie.
2. transpireren
3. trillen of beven
4. gevoel van ademnood of verstikking
5. naar adem snakken
6. pijn of onaangenaam gevoel op de borst
7. misselijkheid of buikklachten
8. gevoel van duizeligheid, onvastheid, licht in het hoofd of flauwte
9. derealisatie [gevoel van onwerkelijkheid] of depersonalisatie [gevoel los van zichzelf te staan]
10. angst de zelfbeheersing te verliezen of gek te worden
11. angst om dood te gaan
12. paresthesieën [verdoofde of tintelende gevoelens]
13. opvliegers of koude rillingen

De reguliere behandeling van een angststoornis kan bestaan uit een vorm van gedragstherapie of cognitieve gedragstherapie. Daarnaast worden vaak psychofarmaca als venlafaxine (bekend onder de naam Efexor) voorgeschreven.

(Auteur: Alex Leupen, homeopathisch arts)

Homeopathie en angststoornis

De homeopathisch arts behandelt de angst- en paniekstoornis als een blokkade in het zelfregulerend vermogen. Een vitaal mens heeft levenslust, voelt zich in balans en heeft de energie en moed zijn problemen op te lossen, bij een persoon met angstaanvallen is dit vermogen geblokkeerd. Als homeopathisch arts gaan we ervan uit dat met een goed gekozen homeopathisch middel het mogelijk is de psychologische balans van de patiënt te herstellen en uit de negatieve spiraal te komen. Door elke week (of 2 weken) een dosis in te nemen van twee granules (korrels) van een homeopathisce medicijn, zie je meestal na een tot twee maanden significante veranderingen. Het voordeel van homeopathie is dat je de patiënt een potentie van een middel geeft, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Dit betekent dat er nauwelijks bijwerkingen optreden. Het middel werkt door het zelfregulerend vermogen te activeren via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat men niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal per week of eenmaal per 2 weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden.
Het middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van de patiënt. Er zijn tal van middelen die een ondersteuning kunnen geven aan mensen met angst- en paniekaanvallen, denk aan remedies als Aconitum, Argentum nitricum, Lac maternum, Mandragora, Stramonium, Vernix, etc. Als homeopathisch arts selecteer je een enkelvoudig middel, je geeft één homeopathische remedie tegelijk.Bij ernstige klachten worden soms twee middelen afwisselend ingenomen.

Het is geen probleem indien men reeds psychofarmaca gebruikt. Er wordt gestart met de homeopathische behandeling naast de reguliere medicatie, na enkele maanden kan de reguliere medicatie eventueel worden afgebouwd of verlaagd qua dosering indien de homeopathische behandeling aanslaat (in overleg met huisarts of psychiater).

(Auteur: Alex Leupen, homeopathisch arts)

Psychische klachten die goed reageren op homeopathie: angststoornis, angstaanvallen, angstklachten, dwanggedachten, dwanghandelingen, dwangneurose, fobie, fobische klachten, depressie, doorslaapproblemen, post-natale depressie, vitale depressie, reactieve depressie, langdurig rouwproces, hyperventilatie, hyperventilatiesyndroom, inslaapproblemen, paniekstoornis, paniekaanvallen, neurose, relatieproblemen, mid-life crisis, OCS, de obsessieve-compulsieve stoornis, slapeloosheid, slaapproblemen, slaapstoornis, smetvrees, straatvrees, pleinvrees, claustrofobie, bloosfobie, sexuele klachten (impotentie, libidoverlies, ejaculatio precox), vaginisme.