Allergie

Veel kinderen en volwassenen hebben last van een allergie. Een allergie is in feite een doorgeschoten reactie van het immuunsysteem op onschadelijke prikkels. Vaak is het geen enkelvoudige allergie, maar een gevoeligheid voor meerdere allergenen, bijv. katten, honden, cavia’s en graspollen. Of bijv. de combinatie katten, huisstofmijt en huisstof. In de 19 jaar dat ik homeopathisch arts ben is er veel veranderd in de statistieken. In het begin van mijn praktijk was 10 procent van de kinderen die geboren werden allergisch, inmiddels is dat 30 procent en de voorspelling is dat over 5 jaar 50 procent van de pasgeboren een allergische aanleg heeft. We noemen dat een atopische constitutie, op jonge leeftijd is er vaak sprake van eczeem in combinatie met luchtweginfecties en/of astmatische bronchitis (soms wisselt het elkaar af). Op latere leeftijd ontstaat hooikoorts, vaak is er dan sprake van klachten (jeukende ogen, loopneus, niezen) als reactie op inhalatie-allergenen. Bij sommige kinderen slaat de allergie ook op de longen, ze gaan dan niet alleen niezen maar krijgen het ook benauwd en krijgen een piepende ademhaling (allergisch astma).

Een allergische gevoeligheid kan op twee manieren homeopathisch behandeld worden. De eerste methode: de homeopathisch arts zoekt een middel uit dat past bij de hele constitutie, een zgn. constitutiemiddel. Je geeft niet alleen een middel voor het eczeem, maar ook voor de allergische neus- en oogklachten of de astmatische bronchitis Een atopische constitutie is geen eindtoestand. Als homeopathisch arts gaan we ervan uit dat met een goed gekozen homeopathisch middel het mogelijk is het zelfgenezend vermogen van de persoon te stimuleren. Door de persoon met atopie elke maand een dosis te geven van twee granules (korrels), zie je meestal na een tot twee maanden belangrijke veranderingen. Het voordeel van homeopathie is dat je een potentie van een middel geeft, deze potentie is gemaakt door een stof te verdunnen en te schudden. Het middel werkt door het zelfherstellend vermogen te activeren. Homeopathie werkt via informatieoverdracht. Een ander voordeel is dat men niet elke dag medicijnen hoeft in te nemen, maar eenmaal in de vier tot zes weken. De korrels zijn zoet en moeten in de mond opgezogen worden, veel kinderen beschouwen ze als ‘snoepjes”.
Het middel moet passen bij de lichamelijke en psychische toestand van de persoon. Er zijn tal van middelen die een (sterke) verbetering van allergische klachten kunnen geven, bijv. Allium cepa, Calcium carbonicum, Calcium sulphuricum, Euphrasia, Graphites, Pulsatilla, Sanguinaria, Sulphur, etc. Als homeopathisch arts selecteer je een enkelvoudig middel, je geeft één middel tegelijk.

De homeopathische behandeling kan goed samengaan met reguliere medicatie, bijv. oogdruppels of anti-histaminica. Zodra de allergische klachten verbeteren gaat men vanzelf veel minder medicatie gebruiken. Homeopathie is mild, natuurlijk en kind- en mensvriendelijk. Bij het testen en de bereiding worden bovendien geen proefdieren gebruikt.

De tweede methode: een andere methode is het toepassen van de isopathie. Dit is een vorm van desensibilisatie met behulp van homeopathische potenties. In bijv. het geval van een kattenallergie geef je dan een potentie van een homeopathisch middel gemaakt van kattenharen. Het voordeel vergeleken met de klassieke densensibilisatie is het uitblijven van anafylactische reacties en andere ernstige bijwerkingen! Bij mensen met kattenallergie geef je een reeks opklimmende potenties, dit is een methode geintroduceerd door Tinus Smits (homeopathisch arts te Eindhoven). Je geeft dan op vier opeenvollgende dagen Kattenhaar 30K, 200K, MK en XMK, evt. na een pauze (van 1-3 weken) te herhalen. In feite kan men dit schema toepassen met elke allergeen, ook Berken, Hazelaar, Huisstof, Huistofmijt, Hondeharen, Graspollen en Boompollen. Van alle allergenen is er een homeopathisch middel gemaakt. Met deze isopathische methode wordt men veel minder gevoelig voor een allergeen.

(Auteur: Alex Leupen, homeopathisch arts)

Begrippen: homeopathie, isopathie, allergie, allergische reacties, overgevoeligheid, immuunsysteem, allergenen, allergoloog, hooikoorts, allergische rhinitis, allergische conjunctivitis, allergisch astma, astma, astmatische aanleg, asthma, astmatische bronchitis, COPD, CARA, happy wheezers, intoleranties, huisstof, huisstofmijt, katten, kattenharen, honden, hondenharen, cavia’, hamsters, vogels, duiven, duivenmelkers, schimmels, paarden, wol, graspollen, boompollen, pollen, stuifmeel, vasomotorische rhinitis, hyperactieve slijmvliezen, sinustis, atopie, atopische constitutie, constitutiemiddel, voedselallergie.

Homeopathische desensiblisatie kan voor de volgende bomen: hazelaar, els, taxus, iep, populier, es, wilg, berk, haagbeuk, beuk, eik, paardekastanje, walnoot, esdoorn, plataan, en, hulst. vlier, tamme kastanje, linde, liguster.